Mare Saare paneb Jaapani klaasi

Ragne Nukk 21. aprill 2011, 00:00

Hop galeriis on avatud klaasikunstnik Mare Saare näitus "Jaapan", kus on välja pandud tööd, mis valmisid 2010. aasta oktoobris teoks saanud reisi mõjul teisele poole maakera - Jaapanisse.

Reisimälestused on talletatud klaasi ja fotosse. Näitusel näeb klaastahvlitele põletatud kujutisi ja neist tehtud fotosid. Ühekorraga nii õrn kui ka tugev materjal klaas kannab hästi edasi tundlikkust, mida kätkevad endas Jaapani sümbolid.

Näituse algmaterjalina käib kaasas fotoraamat "Reisikiri: Jaapan", kuhu kunstnik Mare Saare on jäädvustanud oma mälupilte. Haiku kolmerealist ülesehitust järgides on Saare lähtunud kolmeosalisest loominguprotsessist: esiteks fotod, siis neist klaasile põletatud kujutised ja viimase etapina on ta kasutanud taas fotoaparaati klaastahvlite pildistamiseks.

Meelerahu maailma kuklapoolelt Jaapanist. "Võhivõõras keelepilt lülitab mu linnamelus välja tavapärasest informatsioonitulvast. Sildist või plakatist saab abstraktne kunstiteos," kirjutab Mare Saare. Ent kunstnik suundub hoopis eemale linnakärast, loodusesse, kus tõlkimist ja sõnaraamatut pole vaja.

Võõras maa ja võõras keskkond on kunstnikele tihti inspiratsiooniallikas ja eemal olles laaditakse end uue energiaga. Tekib peaaegu vastupandamatu soov oma mälestusi loomingus jäädvustada. Tulemus oleneb suuresti sellest, kuivõrd kunstnik suudab end lasta kaasa kiskuda ja süveneda tundmatusse ümbritsevasse. Mare Saarele tundub Jaapani reis olevat omamoodi meditatsioon, rahuliku meeleseisundi leidmine.

Paratamatult ei saa selle väljapaneku juures jätta mõtlemata katastroofile, mis Jaapanit sel aastal tabas. Selle valguses omandavad Mare Saare väikesed motiivid - liblikad, lilleõied, puuladvad, teerajad - veel teisegi tähenduste kihistuse.

Tunnustatud kunstnik rahvusvahelisel areenil. Mare Saare on Eesti tuntumaid klaasikunstnikke. Ta on lõpetas Eesti Kunstiakadeemia 1979. aastal ja alates 1993. aastast on ta töötanud akadeemia klaasikunsti osakonnas. Saare on esinenud arvukatel välisnäitustel ja tema töid on omandanud rahvusvahelised kogud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:13

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing