Ericssoni aktsia tõusis päevaga 2007. aastasse

Raivo Sormunen 28. aprill 2011, 00:00

Maailma suurim mobiilsete võrguseadmete tootja ja Eesti üks suurimaid ekspordifirmasid Ericsson oli eile Stockholmi börsil klass omaette. Kui aktsiaturgu jälgiv koondindeks tõusis 0,3% võrra, siis Ericssoni aktsia põrutas esmakordselt pärast 2007. aastat 90 krooni tasemele ehk päevaga üle kümnendiku kõrgemale.

Kasum kolmekordistus. Ericssoni esimese kvartali kasum hüppas eelmise aasta 1,3 miljardilt 4,1 miljardi Rootsi kroonini (1,27 Rootsi krooni aktsia kohta), samas kui Bloombergi küsitletud analüütikud ootasid vaid 3,06 miljardi kroonist kasuminumbrit. Ka käibe 17protsendine kasv (53 miljardi Rootsi kroonini), ületas analüütikute 49,1 miljardi kroonist käivet märkimisväärselt. Käivet vedasid eriti USA, India, Jaapani, Korea, Venemaa ja Hiina turg. Küll aga tõdes Ericsson, et kuni septembrini võib olla tarneprobleeme maavärinast räsitud Jaapaniga.

"Grupi käivet vedas võrguseadmete segment. Mobiilse lairibavõrkude tugeva nõudluse tõttu kasvas võrreldes aastatagusega käive kümnest regioonist viiel", märkis ettevõtte juhatuse esimees Hans Vestberg.

Konkurendid nõrgenevad. "See oli äärmiselt tugev raport. Võrguseadmete pool on fantastiline ja kogu Ericsson näitas 17% käibe kasvu. Isegi brutokasumi marginaal ja seeläbi kasum oli oodatust parem," sõnas Redeye analüütik Greger Johansson.

Ericsson prognoosib, et aasta lõpuks kahekordistub mobiilse interneti kasutajate arv, jõudes poolelt miljardilt miljardi inimeseni. Arenevate turgude kõrval jõuab kiire mobiilne andmeside ka arenevatesse riikidesse. Nii näiteks jagati möödunud aastal 3G litsentse enam kui miljardi suuruse rahvaarvuga Indias.

Bernsteini analüütik Pierre Ferragu sõnul on verine hinnasõda Hiina võrguseadmete tootjaga Huawei ja ZTE Corp läbi saanud, mis annab alust uskuda ka paremaid kasumi- ja käibenumbreid tulevikuks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing