Hoiuühistu põhjalaskjat ähvardab kriminaalasi

Väinu Rozental 12. mai 2011, 07:22

Kuna Võru Hoiu-Laenuühistu eestvedaja Taavi Saavo pole kordagi pankrotihalduri juurde ilmunud ega ühtki majandusdokumenti esitanud, plaanib pankrotitoimkond algatada kriminaalasja.

TÜH Võru Hoiu-Laenuühistu pankrotihalduri Küllike Miti kinnitusel pole ta Taavi Saavoga kordagi kohtunud ning pole teda ka telefonitsi kätte saanud. „Ta on mulle vaid korra meilitsi vastanud – ja see oli ajutise pankrotimenetluse ajal 2009. aastal –, kui ta lubas mulle kindlasti paari nädala jooksul dokumendid tuua,“ meenutas Mitt. „Aga ei midagi. Hiljem on ta kohtule saatnud e-kirja, et on teadlik pankrotiasjast ning kohustusest edastada majandusdokumendid.“

Võru Hoiu-Laenuühistu (VHL) pankrotistus eelmise aasta 8. oktoobril. Tegu oli esimese hoiu-laenuühistu pankrotiga Eestis. VHLi suurim võlausaldaja on Maaelu Edendamise Sihtasutus (MES), kes andis VHLile 2008. aasta aprillis kümneks aastaks 3 miljonit krooni laenu ehkki VHL ei olnud Eesti Hoiu-Laenuühistute Liidu liige. Koos intresside ja viivistega küünib MESi nõue üle 3 miljoni krooni.

VHLi võlausaldajate üldkoosolek otsustab 16. mail muude küsimuste hulgas ka kriminaalasja algatamise VHLi juhatuse liikmete vastu. Lisaks Taavi Saavole on VHLi juhatuse liikmed Teet Tali ja Raido Valling.

Miti sõnul otsustasid võsausaldajad VHLi esimesel üldkoosolekul, et enne kriminaalasja algatamist esitavad nad tsiviilnõude ja paluvad menetlusabi. „Tsiviilhagi on esitatud ja menetlusabi ka anti,“ lausus Mitt. „Mina arvan, et kriminaalasja algatamine oleks absoluutselt õige, aga üldkoosolek võiks siin samuti selge sõna öelda.“

Maaelu Edendamise Sihtasutuse juhatuse esimehe Raul Rosenbergi hinnangul oli VHLi põhjalaskmine tahtlik tegevus. „Me tahame, et inimene tunnetaks vastutust,“ põhjendas Rosenberg, miks nad arutavad kriminaalasja algatamise võimalust.

Rosenbergi teada on Taavi Saavo põgenenud Austraaliasse. „Seal saab ta ühe aasta olla ja siis ta peab Eestisse tagasi tulema,“ rääkis Rosenberg. „Kui ta kuulutatakse tagaotsitavaks, siis nii nagu ta Eestisse tuleb, saab ta kätte.“

Miti andmeil oli VHLil kokku 26 liiget, kõik Saavo eakaaslased ehk sündinud 1980. aastate keskpaiku. „Kui ma olen mõne ühistuliikmega suhelnud, siis nad kehitavad õlgu ja ütlevad, et nad kuulevad Võru Hoiu-Laenuühistust esimest korda ja pole sinna omast arust iialgi astunud,“ rääkis Mitt. „Ka VHLi nõukogu liikmed on täiesti üllatunud, et nemad üldse nõukogu liikmed on ja et kuidas paberitele nende allkirjad on saadud.“

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    12. May 2011, 07:23
    Otsi:

    Ava täpsem otsing