IMFi uus juht - taas prantslane? Euroopa toetus olemas

Sirje Rank 20. mai 2011, 00:00

Kõige tõenäolisem kandidaat oleks sellisel juhul Prantsusmaa praegune rahandusminister Christine Lagarde.

Kolmapäeva õhtul esitas New Yorgis hotelli toateenija vägistamiskatse eest vahistatud Dominique Stauss-Kahn

IMFile tagasiastumispalve, mis viivitamatult jõustus. Stauss-Kahn põhjendas oma sammu sooviga pühendada kogu oma aeg ja jõud süütuse tõestamisele.

Neljapäeva öösel tehtud avalduses teatas IMF, et tegevjuhi ülesandeid täidab uue juhi kinnitamiseni IMFi esimene asedirektor John Lipsky.

Kaalul on juhikoht rahvusvahelises rahandusasutuses, mis on panustanud kolmandiku Kreeka, Iirimaa ja Portugali abipakettides ning mis eelmisel aastal väljastas kriisilaenudena rekordsumma 91,7 miljardit dollarit. IMFi asutamisest saadik 1945. aastal on selle juhi koht alati kuulunud eurooplasele (sellest 26 aastat prantslastele), nii nagu Maailmapanka on alati juhtinud ameeriklane. Arenevate riikide esiletõus on selle "traditsiooni" jätkumise nüüd küsimärgi alla seadnud ning nii mõnigi riik on välja pakkunud oma kandidaadi Lõuna-Aafrika endisest rahandusministrist Türgi 2001. aastal kriisist välja tüürinud majandusministrini. Euroopas kaldutakse aga arvama, et seegi kord tuleks fondi ohjad Euroopa olusid hästi tundva kandidaadi kätte usaldada.

Ohjad eurooplasele. Sellist lahendust eelistab näiteks Saksamaa kantsler Angela Merkel, kes ütles nädala hakul, et näeb selleks väga head põhjust.

Kõige sagedamini nimetatakse Euroopa võimaliku kandidaadina Prantsusmaa 55aastase rahandusministri Christine Lagarde'i nime. Lagarde on näidanud end Euroopa kriisikõnelustel hea läbirääkijana, ilmutades otsustavat rolli, kui eelmise aasta mais pandi kokku esmalt Kreeka abipakett ja seejärel pretsedenditu 750 miljardi euro suurune euroala kriisifond. Prantsusmaa rahandusministriks sai ta 2007. aastal vahetult enne finantskriisi puhkemist. Nii nagu Strauss-Kahn, tooks ka tema

IMFi peakontorisse kaasa muljetavaldava kontaktide võrgu.

"Proua Lagarde oleks üks kõige tõenäolisematest kandidaatidest," ütles Rootsi rahandusminister Anders Borg telekanalile Sky News. Väidetavalt oleks Lagarde'il ka Saksamaa toetus ning hea sõnaga on teda nimetanud ka USA rahandusminister Timothy Geithner, ehkki eelistust IMFi juhi kohale pole USA veel teada andnud. Üheskoos on USA-l ja Euroopa riikidel IMFis häälteenamus.

Lagarde'i väljavaated väheneksid, kui arenevad riigid Hiina, India, Brasiilia ja Venemaa suudaksid koonduda ühe tugeva kandidaadi taha väljastpoolt USAd või Euroopat.

IMF teatas eile, et annab peatselt teada protseduuri, kuidas fondile uus juht leitakse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing