Swedbank võiks tõestada, et Baltimaad on tema koduturg

ÄP 25. mai 2011, 00:00

Eile levis Läänemere idakaldal taas uudis, et Swedbank kaalub Balti börsidele minekut. Tegelikult tunnistas Swedbanki pressiesindaja Äripäevale juba mai alguses, et pank mängib selle mõttega.

Äripäeva arvates võiks Swedbank tõestada, et Baltimaad on tema koduturg. Selline loosung on pangal küll olnud, kuid tegudega on otsustuse tasandit pidevalt Eestist kaugemale viidud.

Swedbanki aktsiate paralleelsest noteerimisest Balti börsidel meie hinnangul ei piisa. Sellisel sammul oleks mõtet Venemaal või Ukrainas, kus inimesed välismaiseid aktsiaid osta ei saa. Täitmaks sõnad sisuga, peab Swedbank tooma Balti börsidele mingi tüki ettevõttest, olgu siis Swedbanki või, nagu korduvalt spekuleeritud, taaselustatud Hansapanga nime all.

On ka teine variant - teha uus aktsiaemissioon, laiendada Swedbanki aktsiakapitali ning noteerida uued aktsiad Balti börsidel. Viimase vastu räägib aga panga ülekapitaliseeritus. Ettevõttes on ligi 10 miljardit Rootsi krooni liigset kapitali ning pank ostab hoopis oma aktsiaid turult tagasi.

Sümboolne tähendus. Äripäev nõustub, et Swedbanki tagasipöördumine Balti börsidele ühel või teisel kujul on märgilise tähendusega. Ajast, mil Hansapank kuus aastat tagasi börsilt lahkus, on oodatud tema naasmist nagu messiast, kes päästaks kohaliku börsi. Kuigi uus nägu ei kanna enam rahvusliku uhkuse Hansapanga jooni, on ajalooline taust, suurus ja seotus kohaliku turuga investoritele endiselt atraktiivsed.

Kuid sellest on praegu vähe. Paralleelne noteerimine mitmel börsil ei too uusi investoreid, sest kõik tehingud on juba praegu teostatavad Stockholmis. Just investorite arvu suurendamine on Swedbankile kasulik, kuna sellega saab pakkuda ka oma teenuseid. Selleks tuleb aga omakorda kasvatada Baltimaade atraktiivsust välisinvestorite silmis, mis ei ole sugugi lihtne.

Swedbanki Balti börsidele toomise idee teostumisel oleks tegu börside suurima firmaga, mis kasvataks nii käivet kui ka turuväärtust. See tähendab, et meie börsidel on lihtsam välisinvestoritele silma jääda. Kuigi see ei lahendaks meie börsi põhiprobleemi - huvitavate ehk soodsalt hinnatud ettevõtete nappust - oleks see siiski algus. Kindlasti on võitjateks väikeinvestorid, kelle jaoks lihtsustub arveldamine ning vähenevad aktsiatehingutelt ja väärtpaberite hoidmiselt võetavad tasud.

Swedbanki kuvand vajab uuendamist. Üheks investorite ringi laiendamise mõtteks on kindlasti ka majanduskriisis räsida saanud Swedbanki kuvandi parandamine. Kuigi Swedbank domineerib endiselt Balti turgudel, on tema turuosa järk-järgult vähenenud. Börsiletulek parandaks Swedbanki kuvandit ning seoks pangaga nii investoreid kui ka kliente. Tõsi, Hansapanga imagot ei suudeta ilmselt kunagi saavutada.

Balti börsid vajavad tõuget. Äripäeva hinnangul on tervitatav igasugune samm, mis suurendab Eesti ja laiemalt Balti börsiinvestorite arvu. Optimistidele saabub börsisula kohta esimene teade juba sel reedel, mil avaldatakse ametlikult ettevõtte nimi, kes korraldab esimese kriisijärgse IPO Eestis. Swedbanki saabumise viisi, aega ja kohta katab aga endiselt teadmatuseloor nagu Islandi tuhk Euroopa taevast.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing