Swedbanki börsiplaan on tõsine

Kadri Bank 25. mai 2011, 00:00

Aspegreni sõnul on protsess praegu veel n-ö uurimisfaasis, kus käivad läbirääkimised Nastaq OMXiga ja samuti vaadatakse läbi kauplemist puudutavad ja administratiivsed küsimused. "Enne, kui kõik see on kontrollitud ja ära kinnitatud, ei saa me veel midagi kindlat öelda."

Juhul, kui pank börsile läheb, noteeritakse see (Balti) börsi põhinimekirjas, kus on 35 suurimat firmat. Aspegren ütles, et tõenäoliselt oleks Swedbanki näol tegu börsi suurima firmaga, kuid praegu pole siiski veel teada, kui suure osaga aktsiatest Baltimaades kauplema hakataks.

Äripäeva andmeil võib Swedbank börsile tulla kahel viisil - eraldada mingi tüki ettevõtte aktsiatest põhibörsilt või teha uus aktsiaemissioon, Swedbanki aktsiakapitali laiendada ja uued, Stockholmi börsil noteeritud aktsiatega identsete omadustega aktsiad Tallinnas noteerida.

Küsimusele, et tundub, nagu otsus börsile tulla oleks tehtud, kuid küsimus on vaid detailides, vastas Aspegren: "Ütleme nii, et kui mingisuguseid märkimisväärseid juriidilisi või administratiivseid probleeme ei tule - arvame, et seda ei juhtu -, siis otsused langetatakse suvel ja need on tippjuhtide ja nõukogu teha." Sellele järgneb omakorda börsile tuleku protsess, lisas ta.

Panga soov on, et aktsia oleks Balti börsidel aktiivselt kaubeldav ning et selle hind ei erineks Vilniuses ja Stockholmis.

Swedi lisandumine Balti börsi põhiprobleemi ei lahenda. Äripäeva analüütiku Romet Kreegi hinnangul tähendaks Swedbanki Balti börsile tulek, et veidi kasvab aktiivsus käibe näol ja kerkib turuväärtus ehk meie börsidel on lihtsam välisinvestoritele silma jääda. Samas ei tähenda see tema hinnangul kindlasti seda, et välisinvestorid tulevad siit Swedbanki aktsiaid ostma. Küll võidab väikeinvestor, kes säästab aktsiatehingute teenustasult ja väärtpaberite hoidmistasult.

"Kui arvata, et see börsi elavdab, siis mina sellesse ei usu. Swedbanki aktsia on kättesaadav Stockholmist ning ühe niigi kättesaadava hiiglase lisandumine ei muuda ühte põhiprobleemi - meie börsil ei ole huvitavaid ehk soodsalt hinnatud ettevõtteid," selgitas Kreek.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing