Mängiks veidi maksudega? Kas või mõtteski

ÄP 09. juuni 2011, 00:00

Tänane Äripäev kirjutab maksu- ja tolliameti juhi Enriko Aava ideest kaotada Eestis ettevõtte tulumaks sootuks. "Maailmamajanduse arengut jälgides võib järeldada, et ettevõtte tulumaksust loobumine on aja küsimus. Niisugusest arengust võidavad need, kes suudavad trendi ette näha ja võtet esimesena rakendada. Miks ei võiks Eesti olla ettevõtte tulumaksu kaotamise eestkõneleja maailmas?" küsib Aav.

Diskussioon on teretulnud. Aava konkreetne üleskutse vastandub selgelt valitsuskoalitsiooni (eriti Reformierakonna) soovile mitte puudutada tõsiselt maksupoliitikat, tehes vaid kosmeetilisi parandusi. Äripäeva arvates on maksuameti juhi samm, algatada maksude olemuse küsimuses ühiskonnas avalik diskussioon, kiiduväärne.

Tõsi, olnuks parem, kui eile välja käidud idee olnuks juba üksipulgi läbi töötatud, et sellest oleks võimalik suurema vaevata aru saada, kes täpselt ja kuidas täpselt maksuvabastuse välja teeniks. Eile oskas Aav ise oma ettepanekut täpsustada vaid nii palju, et tulumaksu maksmise kohustus liiguks ahela viimase lülini, ettevõtjast eraisikuni, kes dividende saades sellelt siis osa riigile annaks. Kuid kuidas täpselt ettevõtete maksuvabastus rakenduks, ei osanud Aav eile öelda, ütles vaid, et see on vaja veel läbi mõelda.

Ühed ettevõtted on võrdsemad kui teised. Kuid isegi kui Aav ei ole oma ideed veel detailideni läbi mõelnud, näeb ta kindlasti probleemi - rahvusvahelised kontsernid saavad Eesti tulumaksuseaduse nn maksustatavast osast mööda hiilida, kuid kohalikud ettevõtted päeva lõpuks siiski mitte. Kui just ei hakka samuti maksukonsultantide optimeerimisskeeme kasutama.

Ühesõnaga, maksuameti juhina näeb Aav, et praegu Eestis kehtiv ettevõtte tulumaksusüsteem tekitab ebavõrdset konkurentsi, kuna Eesti väiketootjal puudub suure rahvusvahelise korporatsiooniga samaväärne võimalus nautida maksulepingute ja rahvusvaheliste finantskeskuste pakutavaid lahendusi. Kui suurkorporatsioonid tegutsevad üle maailma paljudes kohtades ning oskavad-saavad kasumi tekitada sellisesse piirkonda, kus kasumilt makse maksta pole vaja (või kui ongi, siis vähe), on nad Eesti väikefirmadega võrreldes eelisseisus.

Ja isegi kui mõni Eesti ettevõte tahakski hakata kasumit samamoodi maksuvabasse piirkonda suunama, ei pruugi ta seda osata - Eestil on sõlmitud topeltmaksustamise vältimise lepinguid 47 riigiga, lepingute võrgustik on mahukas ja keeruline. Just seda ebavõrdsust tahakski Aav kaotada. "Üheks konkurentsi ühtlustavaks teguriks võib olla ettevõtte tulumaksu kaotamine. Muidugi tuleb seejuures maandada riskid, näiteks säilitada läbipaistvuse reeglid, hoidumaks maksupaariariigi staatusest," ütleb ta siiski.

Üldjoontes väärt idee. Kuid üldiselt oleme Aava mõttega, et ettevõtte tulumaks tuleb ära kaotada, kuna on oma aja lihtsalt ära elanud, täiesti nõus - oleme tõesti oma kunagiste uuenduslike saavutustega liialt kauaks loorberitele puhkama jäänud. Mäletate veel neid e-Eesti kunagisi tippsaavutusi, mis meid maailmapildis nähtavaks tegid? Ning mida me praegu ikka veel endisel kujul nähes veidi juba häbenema peame.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:55

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing