Eksperdid: Euroopa Keskpank on sattunud kahvlisse

Silvia Kruusmaa 08. juuli 2011, 14:14

Euroopa Keskpank püüab ühelt poolt piirata Lõuna-Euroopa võlakriisi, kuid samas ohjeldada jõudsalt kosuvate Saksamaa ja Prantsusmaa inflatsiooni.

"Euroopa Keskpank üritab ühe käega kustutada heleda leegiga põlevat Lõuna-Euroopa võlakriisi ning teise käega üritab ohjata seda, et Saksamaa hetkel ekspordil baseeruv järjekordne wirtschaftswunder (majandusime) seal palgarallit ja inflatsiooni ei tekitaks," ütles ERR-i uudisteportaalile SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel.

"Puht-teoreetiliselt võiks öelda, et sellises rahaliidus peaks monetaarpoliitika olema pigem sobilik selle nõrgimatele lülidele, kuid EKP näib olevat sattunud omadega kahvlisse, kus tuleb vähemalt katsetada samas katlas nii kuuma kui külma tekitamist," rääkis Koppel.

LHV analüütik Nils Vaikla ütles, et euroala perifeeriariikide võlaprobleemide taustal tundub Euroopa majanduskasv endiselt leige ning intresside tõstmine ülereageerimisena, kuid EKP fookus on suunatud pigem Prantsusmaale ja Saksamaale, mis on euroala nurgakivid.

Eilne EKP otsus oli analüütikute kinnitusel selgelt oodatud ning uks jäi lahti ka järgnevatele intressitõusudele.

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    10. July 2011, 19:33
    Otsi:

    Ava täpsem otsing