Apple ja Microsoft on kinni müütides

Romet Kreek 25. juuli 2011, 00:00

Teine turu arvamus on, et Apple'i kiire kasv ei saa jätkuda. Oh üllatust, aga see on ikkagi jätkunud.

Et Microsofti majandusaasta ei lange kokku kalendriaastaga, raporteeris maailma suurim tarkvaratootja neljanda kvartali kasumist. Kasum ületas analüütikute prognoositut, kuna ettevõtete poolne nõudlus oli tugev ja ettevõtte maksumäär oli oodatust madalam.

Microsofti kvartalikasum kasvas aastaga 30 protsenti, 5,87 miljardile dollarile. Kasum aktsia kohta kasvas 51 sendilt 69 sendile. Bloombergi küsitletud analüütikud ootasid 58 senti kasumit aktsia kohta. Ettevõtte käive kasvas 8 protsenti, 17,4 miljardile dollarile (analüütikute ootus 17,2 miljardit).

Ettevõtete nõudlus oli tugev Microsoft Office'i ja Windowsi operatsioonisüsteemi järgi, sest paljud ettevõtted võtsid ette arvutipargi uuenduse.

Tõrvatilk oli meepotis seal, kus seda ka oodati, kuid selle mõju oli väike - eraisikute nõudlus oli nõrgem, kuna nad eelistasid Apple'i ja Google'i tarkavaraga nutitelefone ja tahvelarvuteid.

Microsofti maksumäär kukkus 25 protsendilt 7 protsendile, kuna üha enam makse maksti Iirimaal, Singapuris ja Puero Ricos, kus maksumäärad on USA omast madalamad.

Microsofti aktsia ei ole kallilt hinnatud. Aktsia hinna-kasumi suhe oli Bloombergi andmetel 10,3 ja Reutersi andmetel 10,7. Aktsia oli neljapäevase sulgemishinna alusel aastaga tõusnud väga tagasihoidlikud 7,4 protsenti. Microsofti puhul oodatakse pikisilmi nende tarkvaraga telefone. Otsingumootori Bing ja MSNi internetiportaali üksus püsib jätkuvalt tugevalt kahjumlikuna. See üksus suudab põletada rohkem raha kui käivet genereerida, olles Google'iga sõjas. Üksuse käive kasvas 16,5 protsenti, 662 miljonile dollarile. Üksuse kahjum aga kasvas aastaga 688 miljonilt dollarilt 728 miljonile.

Apple'i tugevus on tehnoloogia ja marketing. Apple'i kohta on raske öelda midagi muud, kui et ei pea olema mahult turuliider, piisab, kui olla esiotsas tehnoloogia ja turunduse poolest. Ammu täitis seda rolli mobiiltelefonide alal Nokia, kuid seal jäädi loorberitele puhkama. Apple oskab kasumlikult tegutseda, muutes nende ühe toote ostnud kunded üha suuremasse sõltuvusse ettevõtte muust toodangust ja teenustest.

Analüütikud ja skeptilised investorid on pikka aega Apple'i kohta rääkinud, et nende senine kiire käibe kasv (ja kasumi kasv) ei saa jätkuda. Ka minule üllatusena - ta jätkas seda jälle ka viimati esitatud kvartalitulemuste põhjal. Suhtarvude poolest hakkab aktsia muutuma talutavalt hinnatuks. Aktsia hinna-kasumi suhe oli 15,3. Aktsia on aastaga tõusnud 49,5%. Aktsia hind on teinud võimsa tõusu ja tagantjärele targana on hea valiku teinud need investorid, kes ostsid ettevõtte ikoonist juhti Steve Jobsi ja kompanii kasvu, mitte suhtarve.

Apple on Microsoftist tulemustelt suurem. Ka Apple'i majandusaasta ei lange kokku kalendriaastaga. See ettevõte raporteeris läinud teisipäeval kolmanda kvartali tulemustest. Käive kasvas koguni 82%, 28,57 miljardile dollarile! Teisisõnu vähesel määral nišitooteid müües tehti mängleva kergusega rohkem käivet kui oma valdkonna turuliider Microsoft. Analüütikud ootasid 24,99 miljardi dollari suurust käivet. Kasum kasvas 3,25 miljardilt dollarilt 7,31 miljardile dollarile. Ka sellega löödi Microsofti. Kasum aktsia kohta kasvas 3,51 dollarilt 7,79 dollarile (analüütikute ootus 5,85 dollarit). Apple'il läks müük iseäranis hästi Aasias, kus käive enam kui kolmekordistus ja ulatus 6,3 miljardi dollarini. Omaette ooper on Suur-Hiina (Hiina, Hongkong ja Taiwan), kus käive aastaga kuuekordistus ja ulatus 3,8 miljardi dollarini.

Investorid on seletanud Apple edu ikooniks kujuenud Steve Jobsi geniaalsusega. Kardetakse, et rasket haigust põdev Jobs ei pruugigi enam ettevõtet juhtima tagasi tulla. Ka Jobsita ei pruugi ettevõte ilmtingimata väga kannatada - kui jätkatakse innovatsiooni ja hea majandamisega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing