"Karjamentaliteet võib lõppeda pettumusega"

Birjo Must 11. august 2011, 07:07

LHV pensionifondide juht Andres Viiseman ei torma nn riskivabadesse varadesse, sest kardab pettumust.

„Ma ei ole olnud globaalsete aktsiaturgude järgmise paari aasta tõusuvõimaluste suhtes kuigi optimistlik. Majanduskeskkond on pea kõikjal maailmas viletsakene ja tervikuna vaadates kiiret paranemist ei ole näha,“ rääkis Viisemann.

Eesti ja Põhjamaad on fondijuhi hinnangul paljude probleemsete majanduste taustal isegi positiivselt välja paistnud, kuid olles integreeritud globaalsesse majandusse mõjutavad meid ka kaugemate regioonide arengud.

„Sellest tulenevalt oleme selle aasta jooksul hoidnud suhteliselt suurt, ligi 20%-st, vaba raha osakaalu, et tasakaalustada Balti aktsiatesse investeerimisega seotud riske ning juhtida portfelli kui terviku riski,“ rääkis Viisemann.

Viisemann lisas, et kuna raha kontol hoidmine või USA ja Saksamaa valitsuse võlakirjadesse investeerimine ei ole pikaajaliselt just kõige parema väljavaatega, investeeris ta möödunud nädala lõpus Saksamaa ja Jaapani aktsiaindeksitesse. Teisipäeval osteti juurde ka Tallinna Kaubamaja aktsiaid.

„Ma ei torma nn riskivabadesse varadesse, kuna kardan, et karjamentaliteedi tulemusena võib pettumus tulla sealt, kust seda kõige vähem oodatakse. Ma ei usu, et 2,3 protsendine intressimäär kajastab õiglaselt USA ja Saksamaa kümneaastaste võlakirjade riskitaset,“ põhjendas ta. 

Turgudel valitsevate meeleoludega võrreldes on Viisemann enda kinnitusel Euroopa arengute suhtes üsna optimistlik. „Asjad võtavad aega, aga liiguvad õiges suunas. Samal ajal aga tundub, et USA on alles probleemide eitamise faasis ning Ameerika Ühendriikide majandusel on kogu maailmale oluline mõju,“ arvas fondijuht.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. August 2011, 12:53
Otsi:

Ava täpsem otsing