Euroopa börsid ootavad Slovakkia hääletustulemusi

Raivo Sormunen 11. oktoober 2011, 12:04

Euroopa börsid on täna viimase viie päeva jooksul esimest päeva languses, kuna investorite pilgud on suunatud Slovakkia poole, mis ainsa eurotsooni riigina pole hääletanud veel euro päästefondi EFSFi laienemise poolt.

Euroopa aktsiaturgu laialt haarav Stoxx Europe 600 indeks on järele andnud 0,6% ja Standard & Poor’s 500 futuurid ennustavad USA-le avanemist 0,5%se langusega.

"Slovakkia on ainus riik, mis peab veel ratifitseerima EFSFi laienemise. Osa kauplejaid kardavad, et osa parteisid Slovakkia valitsuskoalitsioonist keelduvad seaduseelnõud toetamast," märkis Wall Street Journali online-väljaandele Capital Spreadsi kaupleja Jonathan Sudaria.
 
Slovakkia valitsuskoalitsiooni kuuluv euroskeptiline partei SaS on nõus EFSFi poolt hääletama vaid juhul, et riik ei liitu euroopa stabiilsusmehhanismiga (ESM). Seda tingimust on aga praktiliselt võimatu täita.

"Turul on kindlasti pinget, aga samas on näha, et me liigume Kreeka probleemi jätkusuutliku lahenduse poole. Pankade ümber on palju spekulatsioone. Hiinlaste käik oli oluline, et taastada (turgudel) usaldus," märkis uudisteagentuurile Bloomberg HSBC Global Asset Management investeeringute strateeg Philip Poole.

Hiina riikliku investeerimisfondi üksus Central Huijin on hakanud pärast kolme aasta pikkust pausi tegema täna taas aktsiate tugioste, investeerides raha nelja suurimasse Hiina panka (Agricultural Bank of China, Bank of China, China Construction Bank and Industrial ja Commercial Bank of China).

"Investorite riskiisu on paranemas tänu optimismile, et Euroopa võlakriis leeveneb ja see toetab kohalike valuutasid. Praegu on see aga lühiajaline sentiment, kuna fundamentaalselt pole Euroopa probleem lahendatud," märkis Dai-ichi Life Research Institute ökonomist Tohru Nishihama.

Eile dollari vastu ligi 2% tugevnenud euro on täna suutnud kätte võidetud taset hoida, liikudes 1,363 dollaril.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. October 2011, 12:04
Otsi:

Ava täpsem otsing