Putin meelitab välisinvesteeringuid

Maarja-Liis Mitri 18. oktoober 2011, 19:28

Venemaa peaminister Vladimir Putin propageeris suurkorporatsioonide juhtidest koosnevale publikule Venemaa atraktiivsust välisinvesteeringute sihtriigina.

Publiku hulgas olid näiteks alumiiniumitootja Alcoa, Nestle, Siemensi, Coca-Cola ja PepsiCo esindajad. 

Putini optimismi tingis asjaolu, et pikaajalised investeeringud on Venemaal pärast finantskriisi jälle tõusuteel. Siiski on riikliku statistikaameti andmetel veel vara rõõmustada, sest kuigi aasta esimese pooles ulatusid välismaised otseinvesteeringud Venemaal 7 miljardi dollarini, on see siiski tunduvalt vähem kui 2007. ja 2008. aastal.

Putin rõhutas oma kõnes, et riigi prioriteediks on majanduse moderniseerimine ja valitsusinstitutsioonide efektiivsuse tõstmine. Siiani on mitmed suurinvestorid  kaevanud  tagasilöökide üle, mida on põhjustanud nii Kremli enda ettearvamatu käitumine kui ka korrumpeerunud kohtusüsteem. Vaatamata sellele, et mitmed ettevõtted kiitsid Venemaad hiljutiste reformide eest, rõhutati jätkuvalt, et riigil on vaja piirata oma bürokraatiaaparaati ja parandada infrastruktuuri.

Samas toodi välja ka positiivset. „Mitut riiki te teate, kus oodatav majanduskasv kõigub vahemikus 4-5 protsenti?” küsis Alcoa tegevjuht Klaus Kleinfeld, lisades, et paljud asjad on Venemaal paremuse poole liikunud. Saksa elektroonikakompanii Siemens teatas aga, et plaanib Venemaale tulevikus investeerida ligi 3 miljardit eurot (4,17 miljardit dollarit), mille eesmärk on eelkõige panustada gaasi- ja tuuleturbiinide arendamisse.

Coca-Colal on järgmise viie aasta jooksul kavas investeerida Vene turul laienemisse ligi 3 miljardit dollarit. Pepsi-Co, mis eelmisel kuul omandas Vene piimatööstuse ettevõtte Wimm-Bill-Danni, plaanib aga kahe aasta jooksul investeerida veel miljard dollarit ning järgneva kümne aasta jooksul kokku 10 miljardit. Venemaa on PepsiCo jaoks pärast USA-d suurim sihtturg. Ettevõtte esindaja Indra Nooyi sõnas, et võrreldes teiste arenevate turgudega, pole Vene turg nii ettearvamatu ja kõikuv. „Poliitika meile muret ei valmista. Meile on tähtis, et riigi juhid oleksid investeeringute suhtes positiivselt meelestatud. Viimastel kümnenditel on Venemaa PepsiCo vastu väga sõbralik olnud,” lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. October 2011, 10:38
Otsi:

Ava täpsem otsing