• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Keskpanga uus juht astub otse tulle

  Rahulikku sisseelamise aega Draghile ei anta. Juba ülehomme juhib ta oma esimest koosolekut, mis peab otsustama euroala intressimäära ajal, mil üha enam märke viitab majanduskasvu aeglustumisele, samas kui inflatsioon euroalal on enam kui kümme järjestikust kuud üle keskpanga sihiks seatud kahe protsendi piiri.
  Enesetõestamine seisab ees. Läinud kuul oli võimalik kärbe juba arutusel, ehkki tõenäoliselt keskpank sel nädalal siiski veel intressimäära ei puutu. "Mamma mia!" oigas Saksamaa suurim ajaleht Bild tänavu veebruaris, mil Draghist sai peamine kandidaat USA järel maailma tähtsuselt teise keskpanga juhi kohale. "Itaallastel on inflatsioon igapäevaelust niisama lahutamatu kui ketšup pastast!"
  Otse tulle satub Draghi euroala võlakriisi kontekstis, kus üheks tõsisemaks proovikiviks saab itaallasest pangajuhile oma koduriigi rahanduslik ja poliitiline nõrkus.
  Reedel ületas Itaalia kümneaastase tähtajaga võlakirjade tootlus rekordilise 6% piiri ja jätkas eile tõusu, hoolimata augustis Itaaliale ja Hispaaniale laienenud Euroopa Keskpanga tugiostude programmist ning läinud nädalal euroala tippkohtumisel sündinud võlakriisi lahenduskavast.
  Draghi on olnud Silvio Berlusconi valitsuse terav kriitik ja majanduskasvu ergutavate struktuurireformide nõudja. Valitsuse põiklemine ja nõrkus on aga turgude usalduse kõikuma löönud. Nii võib Draghi leida end olukorrast, kus tal tuleb jätkata skandaalidest räsitud Itaalia valitsuse võlakirjade ostmist, et vältida hullemat alternatiivi - euroala suure riigi pankrotti.
  Kas mitmekülgne, kuid konservatiivne? Järsku kursimuutusi pangajuhi vahetusest ei prognoosita. Draghi on nagu eelkäija Jean-Claude Trichet rõhutanud, et keskpanga kriisimeetmed - sealhulgas võlakirjade tugiostud - on ajutise iseloomuga. Hulk analüütikuid on aga jätkuvalt seda meelt, et ilma Euroopa Keskpangata võlakriisile püsivat lahendust ei sünni.
  Oma 64 eluaasta jooksul on Mario Draghi olnud majandusprofessor, finantsdiplomaat Maailmapangas, tippametnik Itaalia rahandusministeeriumis ning pankur USA investeerimispangas Goldman Sachs. 2006. aastast on ta Itaalia keskpanga juhina kuulunud Euroopa Keskpanga nõukogusse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Hästi sihitud piirangud, aga viirus lendas juba radarist välja
Niisuguseid koroonameetmeid, nagu nüüd välja kuulutati, läks vaja juba enne valimispäeva, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Niisuguseid koroonameetmeid, nagu nüüd välja kuulutati, läks vaja juba enne valimispäeva, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: tugevad tulemused aitasid Dow päevasisese rekordini
S&P 500 ja Dow Jonesi indeksid lõpetasid kolmapäeva tõusuga, Dow jõudis ka uue päevasisese rekordini, sest börsifirmade tulemused on olnud oodatust paremad, vahendab Reuters.
S&P 500 ja Dow Jonesi indeksid lõpetasid kolmapäeva tõusuga, Dow jõudis ka uue päevasisese rekordini, sest börsifirmade tulemused on olnud oodatust paremad, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kuidas täpselt Enefit Greeni aktsiaga rikastuda?
Raadiohommik keskendub neljapäeval Tallinna börsil kauplemist alustavale Enefit Greenile ja eile IPOst teatanud Hepsorile ning avalikustab Eesti aasta auto finalistid.
Raadiohommik keskendub neljapäeval Tallinna börsil kauplemist alustavale Enefit Greenile ja eile IPOst teatanud Hepsorile ning avalikustab Eesti aasta auto finalistid.
Iirimaale pagemine Oliver Kruudat Eestis pankrotist ei päästnud
Tartu maakohus kuulutas täna välja Eesti Olümpiakomitee täitevkomitee liikme, kunagise suurärimehe Oliver Kruuda pankroti, kuigi Iirimaa kõrgem kohus oli juba suvel Kruuda püsivalt maksejõuetuks kuulutanud.
Tartu maakohus kuulutas täna välja Eesti Olümpiakomitee täitevkomitee liikme, kunagise suurärimehe Oliver Kruuda pankroti, kuigi Iirimaa kõrgem kohus oli juba suvel Kruuda püsivalt maksejõuetuks kuulutanud.