Fredy-Edwin Esse • 13. november 2011 kell 21:00

Kahjumile vaatamata eeskujulik ettevõte

Turuväärtuselt Euroopa kalleim mobiilsideoperaator Telefonica SA avalikustas reedel enda kvartaalsed majandustulemused. Kuigi hiigelkasum asendus kahjumiga, näitab firma liikumist õiges suunas ja paistab atraktiivse ostuna.

Vajalikke muutusi viiakse ellu. Madridis peakontorit omav firma teenis kolmandas kvartalis 429 miljonit eurot kahjumit, kuigi aasta tagasi oli kasuminumber lausa 5,1 miljardit eurot.

Tulemus tuli ka analüütikute loodetust hullem, sest 11 analüütikut ootasid keskmiselt 213 miljoni euro suurust kahjumit. Firma käive kasvas aastaga 3,7%, 15,79 miljardi euroni. Analüütikud ootasid 15,73miljardilist käivet.

Telefonica tegevjuht Cesar Alierta kärbib ettevõtte töötajaskonda, peatab suuremad ühinemised ja ülevõtmised ja vähendab firma võlakoormust, et taastada investorite kindlustunne ettevõtte suhtes. Alierta panustab Ladina-Ameerika riikide majanduskasvule, et võita tagasi investoreid, kes on mures Hispaania töötusemäära tõttu, mis 22,6% juures on eurotsooni kõrgeim. Koduturul langes Telefonica käive III kvartalis 8,8%.

Vaadake kogu sektorit. Bloombergi Euroopa telekommunikatsiooni indeksis on Telefonica aktsia sel aastal kukkunud 18%, mida on üle kahe korra rohkem kui indeksi keskmine.

Ja just see koos dividendidega muudabki firma sedavõrd atraktiivseks. Telefonica kinnitas, et plaanib tuleva aasta aprillis maksa dividende 1,75 eurot aktsia kohta, mis on ühtlasi ka miinimumtase pärast 2012. aastat. Reede keskpäevase 13,77eurose hinna juures tähendaks see dividenditootlust ligi 13%! Ja kuigi kasumi-hinna suhtelt on firma aktsia isegi veidi kallis (PE võrdub 15,4), siis sellise dividendi väljamakse korral pole see eriline tragöödia.

Siit ka soovitus investoritele jälgida kogu telekomisektorit üle Euroopa. Kuigi meie rahalehm ehk Eesti Telekom viidi Tallinna börsilt minema, leiab TEO, France Telecomi, Telecom Itaalia ja teiste firmade näol stabiilseid ettevõtteid, mis toodavad investorile raha n-ö otse tasku. Telefonicat hakkan igatahes nüüdsest valvsalt jälgima.

Hetkel kuum