Romet Kreek • 6. detsember 2011 kell 6:41

Päev börsil: Euroopa jamad mürgitavad taas börse

Eile tunti finantsturgudel kergendust, et Itaalia plaanib eelarvet kärpida. See kergendus kestis täpselt ühe päeva.

Reitinguagentuur Standard & Poor's teatas eile, et euroala 17 riigist 15 valitsuse võlakirjade reitingud on ohus. Sealhulgas ka Eesti oma. Saksamaa, Prantsusmaa ja veel neli riiki võivad kaotada oma AAA reitingud, olenevalt 9. detsembri Euroopa Liidu liidrite kohtumise tulemusest. Teine reitinguagentuur Fitch teatas, et Hiina kinnisvaraturu langus viib pankade laenuportfellide hapuks minekuni.

„Kardetakse, et Euroopa riikide nagu Itaalia ja Hispaania defitsiidid võivad hullemaks minna, mis võib tuua kaasa valitsuste võlareitingute langetamise,“ ütles SMBC Friend Securitiese strateeg Fumiyuki Nakanishi Bloombergile.

Austraalia keskpank langetas täna osaliselt Euroopa riskide tõttu baasintressimäära.

Aasia Arengupank hoiatas, et Aasia majanduste ees on nüüd palju suurem langusrisk, kuna USA ja Euroopa flirdivad majandussurutistega ning kapitalivood võivad destabiliseeruda. Maailma majanduse ebakindlus tähendab, et regiooni valitsejad peavad olema piisavalt paindlikud, et kiiresti muuta poliitikat, teatas pank.

Jaapani valitsus otsustas hakata ülesehituse võlakirjade hoidjatele jagama kauba peale kuld- ja hõbemünte, mis tekitas minus küsimuse .- kas need paberid ei leia muidu ostjaid ja kas ehk üldse hakkab jaapanlaste lõpmatuna näiv võlakirjade ostmise lembus mööduma?

Jaapani aktsiaturg langes 1,4 protsenti, Hongkong 1,2 protsenti, Hiina 0,1 protsenti, Taiwan kaks protsenti, Korea 1,1 protsenti ja Austraalia 1,4 protsenti. India aktsiaturg oli suletud. Ainus tõusev turg Aasias oli Bloombergi vaadates Sri lanka, mis tõusis 0,2 protsenti.

Euroopa indeksifutuurid vihjavad aktsiaturul päeva negatiivsele algusele, kus hinnad on protsent-poolteist eilsetest sulgemistasemetest madalamad.

Hetkel kuum