• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hiina 10 aastat WTOs

  10 aastat Maailma Kaubandusorganisatsiooni WTO liikmena on lennutanud Hiina tööstuse tippu ja vabastanud 200 miljonit hiinlast vaesuse küüsist. Nüüd nõutakse Hiinalt oma turu edasist avamist ning WTO reeglite järgi mängimist.

  Hiina liitus WTOga 11. detsembril 2001. Viimase 10 aastaga on saanud Hiinast maailma suurim eksportöör ning suuruselt teine importija, vahendas Bloomberg. Kaubavahetus on selle ajaga kasvanud algselt 510 miljardilt dollarilt 3 triljonile dollarile, mis tähendab et nii eksport kui import on pea viiekordistunud. „See märkimisväärne kasv ei oleks olnud võimalik ilma avatud globaalsele kaubandussüsteemile, millest Hiinal on olnud võimalik kasu saada viimase 10 aasta jooksul,“ ütles EL kaubandusvolinik Karel De Gucht. Samal ajal peaks Hiina De Guchti sõnul endale üha enam teadvustama ja tunnustama mitte ainult õiguslikke kohustusi, vaid ka avatud turgude edendamist ning koduse seadusandluse mittediskrimineerivaid põhimõtteid.
  Hiina tekstiilitoodete eksport moodustas läinud aastal 31 protsenti maailma koguhulgast. Aastal 2009 läks Hiina mööda USAst aastase autotoodangu ja automüügi osas, müües sel aastal rohkem kui 18 miljonit sõidukit.
  Välisinvesteeringud kasvasid Hiinas kümne aasta jooksul rohkem kui 700 miljardit dollarit, samas kui Hiina investeeringud suurenesid vähem kui 1 miljardilt dollarilt 60 miljardile.
  Samas on näiteks Euroopa Liit kehtestanud ligi 60 Hiina tootele dumpinguvastased tollid ning esitanud viis süüdistust toorainete, autoosade ning terasest kinnitusdetailide osas.
  USA süüdistab Hiinat jüaani kunstlikult liiga odava hoidmises. Hiina kasutab USA hinnangul oma kaubanduspoliitikas ka hirmutamist ning on vabaturu reformidest kõrvale kaldunud. „Hiina näib rakendavat iga aastaga üha enam riiklikku kapitalismi, selle asemel et liikuda majandusreformide suunas, mis algselt aitasid ta WTO liikmeks,“ ütles USA saadik Michael Punke WTO nõukogus 30. novembril.
  Hiina saadik WTOs Yi Xiaozhun omakorda vastas Punke sõnavõtule õlakehitusega. „Ma ei mõista, millest ta räägib,“ ütles Yi. „Meil on vaja tõendeid.“
  Hiina lubas WTOga ühinedes, et viib sisse põhjapanevad muudatused, nagu näiteks riigiomanduses firmade soosimise lõpetamine, turgude ja tööstuse avamine väliskonkurentsile ning tollide kärpimine.
  „Meie jaoks on suurim väljakutse jätkata avanemisprotsessi ja meie majandusreformi siseriiklik reform,“ ütles Yi. „Hiina on avanemisest palju kasu saanud, nii et me teame, et peame seda enda huvides jätkama ning me loodame, et meie peamised kaubanduspartnerid teevad sama.“
  “Meie majanduskasv ületas kõik ootused,“ lisas Yi Hiina viimast edukümnendit kommenteerides. „Aastane kasvuprotsent on keskmiselt 10 ning rohkem kui 200 miljonit hiinlast on vaesusest välja toodud. See on suurepärane saavutus.“
  Autor: Katri Soe-Surén
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ain Kivisaar: eksklusiivse kinnisvara kese kolib lähiaastatel Tallinna Manhattanile
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
Ignitise tulemusi kergitas kõrge elektrihind
Üheksa kuuga on Leedu energiaettevõte Ignitis kasvatanud käivet 34%, selgub börsiteatest.
Üheksa kuuga on Leedu energiaettevõte Ignitis kasvatanud käivet 34%, selgub börsiteatest.
Eesti saab taastekavast esimesed miljonid peatselt kätte
Euroopa Nõukogu kiitis täna heaks Eesti taaste- ja vastupidavuskava, mis tähendab, et Eestile makstakse peatselt välja 13% ehk ligikaudu 125 miljonit eurot.
Euroopa Nõukogu kiitis täna heaks Eesti taaste- ja vastupidavuskava, mis tähendab, et Eestile makstakse peatselt välja 13% ehk ligikaudu 125 miljonit eurot.
Keskpank: ettevõtetel on taas raskusi oskustöötajate leidmisega
Koroonakriisist taastumine on Eestis tekitanud struktuurse tööpuuduse: töötute arv püsib kõrgel hoolimata vabade töökohtade arvu kasvust, mille tagajärjel kasvab surve värvata inimesi välismaalt.
Koroonakriisist taastumine on Eestis tekitanud struktuurse tööpuuduse: töötute arv püsib kõrgel hoolimata vabade töökohtade arvu kasvust, mille tagajärjel kasvab surve värvata inimesi välismaalt.