• Jaga lugu:

  Stark: euro on meil veel ka 30 aasta pärast

  Peagi ametist lahkuv Euroopa Keskpanga peaökonomist Jürgen Stark ütleb, et euro on tugev ning et eurodes maksame veel ka 30 aasta pärast.

  Stark ütleb intervjuus ajalehele Süddeutsche Zeitung, et euro jääb püsima ning et sellega liitunud riikide arv suureneb tulevikus veelgi. „See on avalikkuse arusaamatus, et euro on ohus. Rahaliit on 60aastase Euroopa integratsiooni kroon, ja mitte keegi, ei Prantsusmaa ega Saksamaa ei luba selle lagunemist,“ kinnitas Stark.
  Viimane ELi Ülemkogu näitas Starki arvates seda, et euroala riigid on tegutsemisvõimelised ning et tehti otsustav samm selles suunas, et kaotada majanduslikud ebavõrdsused ning konsolideerida riikide finantsseisud. „Ei ole teed tagasi riiklike valuutade juurde. See oleks katastroof – mitte ainult Euroopa, vaid kogu maailma jaoks. On ainult võimalik minna edasi, ja see tähendab süvendatud integratsiooni.“
  „Rahaliit ju toimis, meil on stabiilsed hinnad. Mis ei toiminud, oli majanduspoliitika koordineerimine. Tõenäoliselt on meil vaja uut euroopa institutsiooni, millel on otsene sekkumisõigus riiklikku eelarvepoliitikasse. Seda nimetaksin ma siis fiskaaluniooniks,“ ütles Stark. Tema arvates võiks see uus institutsioon olla mitteformaalne kogu ekspertidest, kes kontrollivad liikmesriikide eelarveid ning edastab siis oma otsuse Euroopa Nõukogule ja Komisjonile. „See suurendaks grupi survet. See oleks alge tulevase Euroopa finantsministeeriumi tekkele.“
  Autor: Katri Soe-Surén
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Jaan Härms: hakkame juba restoranis koroonapassi nõudma
Teenindus- ja meelelahutussektorile pole koroonasertifikaadi kontrollimise nõue niivõrd kohustus, kuivõrd annab kindlust, et elu ja äri saab avatuna hoida, kirjutab Saku Õlletehase juht Jaan Härms.
Teenindus- ja meelelahutussektorile pole koroonasertifikaadi kontrollimise nõue niivõrd kohustus, kuivõrd annab kindlust, et elu ja äri saab avatuna hoida, kirjutab Saku Õlletehase juht Jaan Härms.
FED: Liigume toetuste vähendamise suunas
Föderaalreserv teates kolmapäeval, et majandus liigub selle suunas, et varsti võib keskpank hakata vähendama toetust majandusele, vahendab Bloomberg.
Föderaalreserv teates kolmapäeval, et majandus liigub selle suunas, et varsti võib keskpank hakata vähendama toetust majandusele, vahendab Bloomberg.
Tallinki konkurent paneb Lätti suurema praami käima
Rootsi laevafirma Stena Line paneb Ventspilsi ja Nynäshamni vahet käima kaks uut parvlaeva.
Rootsi laevafirma Stena Line paneb Ventspilsi ja Nynäshamni vahet käima kaks uut parvlaeva.
Suur intervjuu: kriis näitas, et ei tohi inimesi oma hirmudega üksi jätta
See kriis näitas, et inimesi ei tohi jätta üksi oma kahtluste ja hirmudega, rääkis Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere, kelle hinnangul juhiti Eestis koroonakriisi üldiselt päris asjalikult.
See kriis näitas, et inimesi ei tohi jätta üksi oma kahtluste ja hirmudega, rääkis Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere, kelle hinnangul juhiti Eestis koroonakriisi üldiselt päris asjalikult.