OPEC tõstis tootmiskvooti

Maarja-Liis Mitri 14. detsember 2011, 17:42

OPEC-i liikmed leppisid kolmapäeval viimase kolme aasta jooksul esmakordselt kokku uues tootmismahupiiris.

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon seadis uueks tootmislimiidiks 30 miljonit barrelit päevas. See ühtib ligikaudselt praeguse varustamismahuga, mis on hetkel kolme aasta kõrgeimal tasemel. Novembris tootsid liikmesriigid keskmiselt 30,37 miljonit barrelit naftat päevas.

Uus kvoot kehtib kõigile liikmesriikidele, seal hulgas ka Iraagile ja Liibüale, ja seda vähemalt kuni järgmise aasta juunini, mil toimub uus kohtumine. Riikidele eraldi praegustel andmetel tootmispiiranguid ei kehtestata. OPEC-i hinnangul on uus ülempiir piisav, et rahuldada maailma naftanõudlust vähemalt 2012. aasta esimese kuue kuu jooksul.

Vastuolusid võib tekitada aga Saudi Araabia keeldumine oma tootmistegevust koomale tõmbamast, et teha ruumi Liibüa taastunud naftaekspordile. Riigi naftaministri sõnul ei tähenda tootmise kasv Liibüas seda, et Saudi Araabia ilmtingimata kärpima peaks. Selle asemel lubas ta tootmist  kohandada turunõudlusele vastavalt.

Saudi Araabia ja mitmed teised Pärsia lahe äärsed riigid soovivad, et naftabarreli hind jääks vahemikku 80-100 dollarit, mis omakorda aitaks edendada majanduskasvu. Tootmisel täisvõimsuse juba saavutanud Iraan, Venezuela ja Alþeeria tahaksid aga näha hinda üle 100 dollari.

Praegune kõrge varustamistase on teatud määral aidanud  nafta hinda ohjes hoida. Kui aprillis maksis Brenti toornafta ligi 127 dollarit barrelilt, siis detsembriks oli hind kukkunud ligi 108 dollarile.

Comexil maksid kolmapäeval WTI toornaftafutuurid idaranniku aja järgi kell 10:28 96,96 dollarit barrelilt, olles päeva jooksul langenud ligi 3,19%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. December 2011, 00:16
Otsi:

Ava täpsem otsing