• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  OPEC tõstis tootmiskvooti

  OPEC-i liikmed leppisid kolmapäeval viimase kolme aasta jooksul esmakordselt kokku uues tootmismahupiiris.

  Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon seadis uueks tootmislimiidiks 30 miljonit barrelit päevas. See ühtib ligikaudselt praeguse varustamismahuga, mis on hetkel kolme aasta kõrgeimal tasemel. Novembris tootsid liikmesriigid keskmiselt 30,37 miljonit barrelit naftat päevas.
  Uus kvoot kehtib kõigile liikmesriikidele, seal hulgas ka Iraagile ja Liibüale, ja seda vähemalt kuni järgmise aasta juunini, mil toimub uus kohtumine. Riikidele eraldi praegustel andmetel tootmispiiranguid ei kehtestata. OPEC-i hinnangul on uus ülempiir piisav, et rahuldada maailma naftanõudlust vähemalt 2012. aasta esimese kuue kuu jooksul.
  Vastuolusid võib tekitada aga Saudi Araabia keeldumine oma tootmistegevust koomale tõmbamast, et teha ruumi Liibüa taastunud naftaekspordile. Riigi naftaministri sõnul ei tähenda tootmise kasv Liibüas seda, et Saudi Araabia ilmtingimata kärpima peaks. Selle asemel lubas ta tootmist  kohandada turunõudlusele vastavalt.
  Saudi Araabia ja mitmed teised Pärsia lahe äärsed riigid soovivad, et naftabarreli hind jääks vahemikku 80-100 dollarit, mis omakorda aitaks edendada majanduskasvu. Tootmisel täisvõimsuse juba saavutanud Iraan, Venezuela ja Alžeeria tahaksid aga näha hinda üle 100 dollari.
  Praegune kõrge varustamistase on teatud määral aidanud  nafta hinda ohjes hoida. Kui aprillis maksis Brenti toornafta ligi 127 dollarit barrelilt, siis detsembriks oli hind kukkunud ligi 108 dollarile.
  Comexil maksid kolmapäeval WTI toornaftafutuurid idaranniku aja järgi kell 10:28 96,96 dollarit barrelilt, olles päeva jooksul langenud ligi 3,19%.
  Autor: Maarja-Liis Mitri
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.