Sirje Rank • 27. detsember 2011 kell 10:16

Soome tarbijausaldus mõõnab

Soome tarbijate ootused ja lootused on detsembris jälle süngemaks muutunud, teatas täna Soome statistikaamet.

Tarbijausalduse indeks, mis mullu detsembris oli 13,5, on tänavu detsembris kahanenud 0,4-le, jäädes madalamale ka pikaajalisest keskmisest tasemest.

Indeks liigub juba lähedale aastavahetuse 2008-2009 tasemele, mil see ühel hetkel miinusesse läks.

Tarbijausaldust hindab amet nelja komponendi alusel, millest paranemise lootust nägid soomlased vaid säästmisväljavaadete osas. Nii Soome riigi majanduse kui isikliku käekäigu osas on ootused süngemaks muutunud ning mure tööpuuduse pärast kasvanud.

Vaid 14% tarbijaist uskus detsembris Soome majandusolukorra paranemist tuleval aastal, samas kui 51% prognoosis olukorra halvenemist. Aasta eest olid vastavad näitajad 32% ja 26%.Oma majandusolukorra paranemist uskus 22% ja halvenemist 14%, aasta eest olid näitajad 29% ja 13%. 63% arvas, et töötus tuleval aastal kasvab ning 11%, et kahaneb. Aasta eest olid näitajad 35% ja 26%.

Hetkel kuum