Rivo Sarapik • 7. juuni 2012 kell 10:00

Ligi: Krugman toetab vaesuse poliitikat

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul loodab ta, et ei tule tagasi laenul põhinev buum, mida Eesti SKP kasvu kritiseerinud nobelistist majandusteadlane Paul Krugman propageerib.

"Krugman toetab maailmavaadet, mis tõi vaesuse. Meie vaesus ei lahene nende retseptidega, et laename raha kokku, ostame kallid asjad ja siis oleme rikkad," sõnas Ligi valitsuse pressikonverentsil.

Krugman võrdleb tema sõnul Eestit jätkusuutmatu olukorraga, kus kasvatati mõõdutundetult võlgu, elatist teeniti selle pööritamiselt siseturul ning ülemääraselt impordilt, mis viis raha riigist samal ajal välja.

"See oli täiesti jätkusuutmatu olukord ja võrrelda 2007. aasta SKPd praegusega, on täiesti vägivaldne. Jumala eest, et sellised ajad tagasi ei tuleks. See oli hea aeg küll, aga see oli kriisi ettevalmistus," lisas minister. "USA eelarvepuudujääk on pidevalt sama suur kui Kreekal. Kuidas on võimalik, et USA poliitika kaitsja annab samade mallide järgi kriitikat Eestile," küsis ta.

Ligi toetab enda sõnul tuliselt president Ilvese väljaütlemist. "Mitte alamlikkusest, vaid sellest, et see inimene on muutunud publitsistiks. Mis seal salata, presidendi poliitika – mitte meie presidendi – õigustajaks," lisas Ligi. "President laseb sõnal lennata, aga teeb seda õigustatult. Nii vildakas teemapüstitus, nagu Krugman teeb, on väärt kriitikat ja vastamist," kinnitas rahandusminister.

"Krugmani jaoks on Eesti probleem, sest ei toimi tema teooria järgi," lisas ka peaministrit asendanud kaitseminister Urmas Reinsalu.

Hetkel kuum