5. detsember 2012 kell 21:00

Arvelduskontol raha hoidmine on karistatav

Panganduses on tavapäraselt selline põhimõte, et pank maksab raha kasutamise eest intressi, kui võtab klientidelt hoiuseid vastu. Pank võtab laene andes laenu võtnutelt laenuintressi. Kui Taani on juba eksperimenteerinud negatiivse hoiuseintressiga, siis nüüd on ka Šveitsi suurpank hakanud frangihoiuseid eemale tõrjuma.

Credit Suisse maksab frangihoiusele miinus 1%. Šveitsi frank kukkus eile euro suhtes peaaegu kolme kuu madalaimale tasemele, sest Šveitsi suurpank Credit Suisse hakkab maksma frangihoiustele miinus üks protsenti hoiuseintressi, vahendas Bloomberg

Negatiivne hoiuseintress hakkab kehtima institutsionaalsete klientide arvelduskontodele.

“Jutud, et mõni pank viib sisse frangihoiuse negatiivse intressi, on franki nõrgendanud,” ütles Commerzbanki valuutastrateeg Lutz Karpowitz. “Keegi ei taha hoida valuutat, kus on negatiivsed hoiuseintressid. Ma ei usu, et sellel on frangile kestvat mõju, sest Euroopa kriisis on veel piisavalt riske, mis piiravad frangi langust.”

Frank langes 0,4 protsenti, 1,2136 eurole eest.

Credit Suisse pidi asjaga kursis olevate inimeste sõnul andma klientidele täna teada negatiivsetest hoiuseintressidest.

“Seoses turuolukorraga ja olles vaadanud aasta jooksul toimunut, oleme otsustanud kehtestada arvelduskonto jääkidele alates teatud summast 10. detsembrist negatiivsed hoiuseintressid,” kinnitas Credit Suisse. “Me kutsume kliente üles hoidma arvelduskontode jäägid nii väikesed kui võimalik, et vältida negatiivseid intressimäärasid.”

Eestis naljalt frangihoiused teha ei saa. Kuigi frangi arvelduskontosid saab mitmeski Eesti pangas avada, makstakse neile tüüpiliselt nullintressi – vähemalt ei pakuta negatiivseid hoiuseintressi määrasid. Tähtajalisi frangihoiuseid saab avada Danske Bankis (kodulehel puuduvad frangi intressimäärad) ja Swedbankis, kus on hoiuseintressid kodulehel olemas. Mingit meeletut teenistust viimasest loota ei maksa – 3kuulise hoiuse intress on 0,01%, aastasel hoiusel 0,13–0,15%.

Hetkel kuum