Indrek Kald • 23. aprill 2013 kell 4:44

Riigikogus täna lahtiste uste päev

Täna toimub riigikogus lahtiste uste päev, kus inimestele tutvustatakse parlamendi tööd ja hoonet.

Kell 11.45 juhatab päeva sisse politsei- ja piirivalveameti vasekvintett, kell 12 tervitab külalisi riigikogu aseesimees Jüri Ratas.

Lahtiste uste päeval traditsiooniks kujunenud valituse infotunnis kell 13 vastavad rahva küsimustele peaminister Andrus Ansip, haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo ning sotsiaalminister Taavi Rõivas. Infotundi juhatab riigikogu aseesimees Laine Randjärv.

Huvilistel on seekord kell 14-16 võimalus osaleda ka komisjonide istungitel, kus tehakse suurem osa parlamenditööst. Kultuurikomisjonis on arutusel õpilase arengu toetamine, tugiteenuste ja tugispetsialistide vajadus. Põhiseaduskomisjonis kõneldakse osalusdemokraatia arendamisest poliitika kujundamisel. Sotsiaalkomisjon arutleb geenikiibi kasutamise võimaluste üle personaalses meditsiinis. Väliskomisjonis saab ülevaate arengukoostöö ja humanitaarabi tegevustest. Maaelukomisjoni istungil käsitletakse erimärgistatud kütuse aktsiisi probleeme ja looduskaitsealade sihtkaitsevööndites tegevuspiirangute tõttu saamata jäänud tulu kompenseerimist maaomanikele. Majanduskomisjonis esitletakse rahandusministeeriumi ülevaadet kevadisest majandusprognoosist.

Kell 12-17 toimuvad ekskursioonid Toompea lossis ning pääseb Pika Hermanni torni. Avatud on pressifoto näitus ning kunstisaalis saab vaadata Kadri Kangilaski autorinäitust. Kell 16 tutvustab endine presidendi kantselei kokk Indrek Kivisalu Eesti toitu. Kell 17 annab Valges saalis kontserdi Bonzo.

Külalistele jagatakse riigikogu tutvustavaid infomaterjale, vestibüülis müüakse suveniire, lastele on joonistustuba ja orienteerumismäng lossis.

Riigikogu teabekeskuses aadressil Toompea 1 saab kell 11-12 vaadata nukufilmiprogrammi Elavad nukud, kl 12-14 linastub filmiprogramm filmiarhiivi varamust Eesti Kroonika.

Kell 15-16.30 saab jälgida mälumängu "Kas tunned maad…", millel osalevad Tallinna reaalkooli, Inglise kolledži, Saku gümnaasiumi ja Viimsi kooli vanemate klasside õpilased. Riigikogu võistkonda kuuluvad Remo Holsmer, Jevgeni Ossinovski, Juku-Kalle Raid ja Tarmo Tamm. Mängu juhivad Eesti älumänguliidu juhatuse liikmed Indrek Salis ja Aare Olander.

Järjekorras 15. lahtiste uste päev on pühendatud Eesti parlamendi 94. sünnipäevale. 23. aprillil 1919 kogunes oma esimesele istungile riigikogu eelkäija Asutav Kogu.

Hetkel kuum