Kaisa Gabral • 11. oktoober 2013 kell 11:37

Elektrihinna müüdid: börsihind pole alati soodsaim

Portaali energiaturg.ee analüütiku Pirmin Tamme sõnul levib elektriturul mitmeid müüte ning tema sõnul võiksid inimesed tegelikkusesse rohkem süveneda.

Esimene müüt on see, et tarbijad arvavad, et börsihinna peal on olla soodsam kui fikseeritud hinna peal. „Tarbija usub, et tal on soodsam olla börsihinna peal. Tegelikult on börsihind ja fikseeritud hind kaks eri asja. Isegi juba selle aasta kohta oleks fikseeritud hind tulnud tarbijatele soodsam,“ märkis Tamm.

Teine müüt on Tamme sõnul ka ajakirjanduses levinud jutt, et siis, kui börsihinnad on kallid, tuleb kõik elektriseadmed välja tõmmata ja nii saab elektrit ja raha säästa. „Kuid kui on ühe- või kahetariifne arvesti, siis te maksate elektri eest ikkagi,“ märkis Tamm ja lisas, et seadmete väljatõmbamine või mittekasutamine ei muuda väga palju.

Kolmas müüt on see, et tarbija arvates saadakse pakkujalt alati soodsamat hinda kui vahendajalt. “Elektritootja käest ei saa alati soodsamat hinda kui vahendajalt. Kõik mängivad ju samas elektriliivakastis,“ märkis Tamm.

Hetkel kuum