IT-sektor võtab pikki samme

06. jaanuar 2014, 00:00

Eesti IT-sektor naudib õitsengut ja kinnisvara seisab tugeval pinnasel, näitas konjunktuuriinstituudi värske baromeeter. IT-ettevõtted müüsid viimasel kolmel kuul rohkem teenuseid ja sama head minekut on oodata ka 2014. aasta esimeses kvartalis, selgus detsembrikuisest baromeetrist.

Suurema nõudluse tõttu on 36% ettevõtteid viimastel kuudel töötajaid juurde võtnud ja 41% kavatseb uusi töötajaid palgata ka aasta alguses. Samas tõusevad IT-teenuste hinnad. Käibe kasvu takistab 33% ettevõtjate sõnul kvalifitseeritud tööjõu nappus. 25% IT-ettevõtteid on aga baromeetri järgi seisukohal, et neid ei takista arengus miski.

Microsofti Balti regiooni juht Rain Laane sõnul on IT-valdkonna peamine probleem hea tööjõu puudus. Laane avaldas heameelt, et hästi on käima läinud IT Akadeemia, mis annab valdkonnale lootust paari aasta pärast kvalifitseeritud tööjõudu juurde saada. “Tahaks loota, et ei lähe hinna- ega palgaralliks. Palgaralli ei vii seda majandust edasi,” ütles Laane.

Pigem taastumine kui buum. Lisaks IT-le valitseb kindlustunne kinnisvaras, kuigi kiire hinnatõus on kliendid ette­vaatlikumaks muutnud.

1Partner Kinnisvara­grupi osanik Martin Vahter ütles, et kinnisvarabuumist rääkida ei saa. “Pigem on tegemist languse järel taastumisega,” lausus ta ja lisas, et järsk elavnemine oli ainult uute korterite turul. Samas tõusid ka järelturukorterite hinnad.

Vahter märkis, et möödunud aastal tehti  võrreldes eelnenuga rohkem tehinguid ja hinnad kasvasid, aga seda, et kliendid oleks kaalutletavamaid otsuseid teinud, ta ei täheldanud.

Tema sõnul ei tehta tehinguid ka sama kiiresti kui buumi ajal, mil korter osteti nädal pärast mõtte tekkimist. “Jah, 2013. aastal oli turg kõvasti elavam kui 2012. aastal, aga superbuumiga võrrelda ei saa,” nentis Vahter.

Samal ajal tunnevad ehitusettevõtted end järjest ebakindlamalt, seis on 24 punkti halvem kui mullu samal ajal ja oluliselt halvem pikaajalisest keskmisest. 70% ettevõtetel on järgmisel kolmel kuul vähem tööd ja iga kolmas ettevõte koondab. 29% ettevõtete hinnangul pöörduvad ehitustööde hinnad langusele.

Kaubanduses pole tugevat tõusu. Kaubandus­ettevõtete olukord püsib rahuldav, hindas 71% juhtidest. Halva seisukorra üle kurtis 13%.

Aasta lõpukuud on kauplustele alati hea müügi­aeg. Detsembris märkis 45% kauplustest, et müük on viimaste kuudega kasvanud. Aasta algul jätkuvad soodusmüügid, kuid järgnevad kuud on tavaliselt väiksema käibega. Üldine rahuldav olukord jääb kaubandusettevõtete juhtide hinnangul siiski püsima ka 2014. aasta esimesel poolaastal.

Halvem on olukord tööstusettevõtetel, hinnangud langesid detsembris 19 punkti allapoole pikaajalist keskmist. Siiski on tase veidi parem kui mullu. Toodangu maht tõenäoliselt lähiajal ei kasva, rohkem suudab toota vaid 15% ettevõtetest, 46 protsendil püsib maht praegusel tasemel ja 39 protsendil väheneb.

Tarbijate kindlustunne oli detsembris pisut parem kui aasta tagasi. Kuna palgad on kasvanud ja tööturu olukord paranenud, hindavad tarbijad oma pere majandusolukorda varasemast paremaks. 55% vastanutest hindas, et kulutab sama palju kui teenib, säästa suudab 37%. Vastajatest 8% elab kas varasematest säästudest või on võlgades.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. January 2014, 18:25
Otsi:

Ava täpsem otsing