Eurotsooni taastumine kogub hoogu

07. jaanuar 2014, 00:00

Detsembris kasvas Euroopa Liidus teenuste ja tootmise aktiiv­sus, mis on märk valdkonna taastumisest. Kiireimat kasvu näitas Hispaania.

Kogu euroala detsembri ostujuhtide ­indeks (PMI) tõusis Markiti andmetel novembri 51,7 punktilt detsembris 52,1 punktile. Arv üle 50 punkti näitab kasvu. Markiti peaökonomist ­Chris Williamson ütles, et PMI uuring näitab euro­tsooni majandustaastumise hoogustumist. “Kuigi kogu regiooni kasv näib 2014. aastal tugevnevat, pole kasv ühtlane. Suurim oht langusesse tagasi vajuda on Prantsusmaal,” ütles William­son CNBC-le.

Kuigi Saksamaa PMI langes novembri 55,4 punktilt detsembris 55 punktile, on Saksa PMI endiselt kasvamas. Sama ei saa öelda Prantsusmaa kohta, kus näitaja langes novembri 48 punktilt detsembris 47,3 punktile.

Ka perifeeriariikide PMId näitasid teistsugust pilti. Kui Itaalia PMI langes kahe kuu madalaimale tasemele, siis Hispaania PMI tõusis detsembris 77 kuu tippu.

IHS Global Insighti Euroopa ökonomist Howard Archer ütles, et prognoosib ­praeguseid andmeid vaadates eurotsoonile neljandaks kvartaliks kasvu. “Prognoosime, et eurotsooni sisemajanduse kogutoodang tõuseb kolmanda kvartali 0,2protsendilt neljandas kvartalis 0,3 protsendile,” ütles Archer.

Deflatsioon pole oht. Eelmise aasta lõpus oli oht, et eurotsooni majandust võib ohustada niisugune deflatsioon nagu Jaapanis. Euroopa Keskpanga president Mario Draghi lükkas selle novembris ümber. Ta ütles, et kuigi eurokriis ei ole veel möödas, ei pea ta vajalikuks intresse enam langetada. Samuti ei näe Draghi ohtu deflatsioonis.

CMC Marketsi peaanalüütik Michael Hewson ei usu, et Euroopa Keskpank võiks oma senist poliitikat järgmistel kohtumistel muuta. “Saksa tarbijahinnaindeksi juures jälgitakse nõrkust suure tähelepanuga, kuid vaadates viimaseid majandusnäitajaid, pole tõenäoline, et inflatsioon hakkaks langema,” ütles Hewson. “Arvestades Draghi eelmise aasta kommentaare, siis pole oodata muutust keskpanga praegusele poliitikale.”

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. January 2014, 19:20
    Otsi:

    Ava täpsem otsing