Baromeeter näitab üldise usaldusrõhkkonna püsimist

08. jaanuar 2014, 00:00

Eesti majandususalduse indeks oli aasta lõpus õigustatult üle euroliidu keskmise. Siinne laenukeskkond on soodne ja ekspordipartneritel läheb hästi, leitakse Eesti konjunktuuriinstituudi värskes uuringus.

Alanud aastal on aga toimetuse hinnangul selgelt väljakutse see, kuidas töökäte suurenev nappus ja kasvavad (tööjõu)kulud sobitada kokku üsna tagasihoidliku käibetõusuga. Ette­võtja peab üsna agressiivne olema lisakäibe allikate leidmisel, sest turg eriti ei kasva.

Eesti majanduskliima ja majandususalduse indekseid iseloomustab viimasel aastal suhteline stabiilsus. Kui üldiselt on ettevõtjad tuleviku suhtes optimistliku(ma)lt meelestatud, siis valdkondade kaupa on mõistagi erinevusi.

IT õitseb. Konjunktuuriinstituudi (EKI) detsembrikuine baromeeter näitas selgelt asja­olu, mis ettevõtjaile ja kõigile majandus­uudiseid jälgivatele inimestele teada – IT-sektor õitseb. Suurema nõudluse tõttu on 36% IT-sektori ettevõtteid viimastel kuudel töötajaid juurde võtnud ja 41% näeb ette töötajate arvu suurenemist tänavu esimeses kvartalis. Veerand IT-firmasid on baromeetri järgi seisukohal, et neid ei takista arengus miski. Suurima probleemina ollakse juba ammu teadvustanud kvalifitseeritud tööjõu nappust. Selles loodetakse paari aasta pärast tõhusat abi hästi käima läinud IT Akadeemiast.

Tugeval pinnasel seisab ka kinnisvarasektor, ehkki siin on käärid nii geograafiliselt kui ka valdkonniti suured ja peamine vedur on praegu olnud korteriturg Tallinnas ja Tartus.

Võimalikust uuest kinnisvarabuumist rääkides on kinnisvaraettevõtjad erinevatel seisukohtadel, aga valdkonna edasiminekut, korterite kiiluvees peaasjalikult uute äripindade osas, prognoositakse selleks aastaks kindlasti.

Logistikas tõdesid ettevõtjad eilse lehe veergudel, et kuigi suurt edasiminekut ja hinnatõusu oodata pole, ei paista ka kriisi. Konkurents nii riigis kui ka naabermaadega on tihe ja kasumlikkuse hoidmist loodetakse efektiivsuse suurendamisest. Jaekaubanduse ärikonjunktuur püsib EKI hinnangul enam kui rahuldav ja sama võib teatud mööndustega öelda ka teenindusharu kohta, sest kindlustunde langus oli siin väiksem kui tavaliselt detsembris. Kaupmeestele olid loomulikult parimaks ajaks just aasta paar viimast kuud.

Süngemad toonid. Süngemates toonides näitab baromeeter tööstus- ja ehitusettevõtete kindlustunnet. Neist esimene langes detsembris negatiivsele poolele, kuid püsib pikaajalisest keskmisest ikkagi kõrgem. Ehitusbaromeeter langes miinuspoolele, seda eelkõige tellimuste vähenemise tõttu.

Tänases Äripäevas käsitletakse samuti põhjalikult ehitusettevõtjate hinnanguid eelolevale aastale. Alanud aastalt oodatakse ehitusturu pingestumist ning investeeringute ja ehitusmahu vähenemist. Masuaegset olelusvõitlust pole siiski ilmselt oodata, kuid koondamisi nähakse ette küll. Viimane lubab teisalt allesjääjatele kõrgemat palka maksta, et ähvardavat palgasurvet leevendada. Ehitusvaldkonna muutuste peamine põhjus on samuti teada - Euroopa Liidu uuel rahastamisperioodil 2014-2020 väheneb investeeringute ning seega ka riigihangete osakaal oluliselt. Mõnevõrra elavnev erasektor aga ehitajatele samavõrra tööd asemele ei paku.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    07. January 2014, 20:04
    Otsi:

    Ava täpsem otsing