Läti börsi eurotervitus jäi jahedaks

20. jaanuar 2014, 00:00

Lätist sai 1. jaanuaril euroala 18. liige. Kaks aastat tagasi reageeris Tallinna börs meie euro­tsooni liikmeks saades kolmeprotsendilise tõusuga, aga lõunanaabrite reaktsioon oli tagasihoidlikum. Tõenäoliselt saavad eurost suurimat kasu suured ja tuntud Riia börsifirmad.

Mis siis toimus Tallinna börsi esimesel kauplemispäeval pärast euroalaga liitumist? Nasdaq OMX Tallinna indeks tõusis 2011. aasta 3. jaanuaril 3,17%. Tõus oli seda sümboolsem, et Riia ja Vilniuse börsid langesid vastavalt 0,06% ja 0,55%. Sellest võis järeldada, et investorid tervitasid meie ühisraha. Samas mõjutas Vilniuse börsi tol päeval ka Bankas Snorase 18protsendiline kukkumine.

Tallinna börsi põhinimekirja aktsiatest langesid euroralli esimese kauplemispäevaga ainult Nordecon –0,14% ja Skano –3,41%. Kõik ülejäänud aktsiad olid rohelised ja ka börsikäive üsna korralik, 775 000 eurot (või siis 12,1 miljonit krooni). Suurima tõusu tegi Silvano aktsia 7,22protsendiga. Üle 3% tõusid ka Tallinna Vee, Olympicu ja Tallinna Kaubamaja aktsiad.

Eurole eelnenud aasta oli Tallinna börsile hea, kuna aktsiaindeks kerkis 74%. 254 protsendiga tegi suurima tõusu Silvano, järgnes Tallink, mille aktsia hind rallis 113,5%. Olympic EG aktsia tõusis 106%.

2010. aastal langes vaid kaks aktsiat: Tallinna Vesi (–21%) ja Nordecon (–8%). Pärast euroga liitumist on Tallinna börs tõusnud 20%.

Riia börs tõusis eelmisel aastal 16,2, kuid näiteks 2010. aastal, kui Tallinna börs tegi 74% suuruse supertõusu, tõusis Riia börs 41%.  2010. aasta oli nii Eesti kui ka Läti majandusele kosumisaasta, sest selja taga oli suur majanduslangus.

Riia börsil on suurenenud huvi Olainfarmi vastu. Tänavune esimene kauplemispäev algas Riia börsile 0,48protsendilise tõusuga. Erinevalt Tallinna börsil kogetust, jäid investorid seal ­euro tervitamisega tagasihoidlikumaks. Samas liitus Eesti euroalaga kolm aastat varem ja tollal oli õhus rohkem eufooriat, kuna taastumas olid nii majandus kui ka ettevõtete kasumid. Lätis oli ka toetus eurole väike – vaid veerand rahvast toetas ühisrahale üleminekut.

Riia börsi eelmise aasta tõus (16,2%) ületas näiteks Tallinna börsi 11,4protsendilist tõusu. Lätlased võivad uhkustada ühe kiireima majanduskasvuga Euroopas. Võrreldes Eestit ja Lätit, näib lätlastel olevat taganttuleja eelis.

Nasdaq Omx Tallinna turujärelevalve juhi Kristo Sepa sõnul on eurole ülemineku mõju Riia börsile veel vara hinnata. “Hinnata eestlaste huvi kasvu Läti aktsiate vastu on samuti enneaegne, sest Balti börsid on olnud juba aastaid sedavõrd tihedalt seotud, et Riia börsil noteeritud aktsiad ei olnud eestlaste jaoks kauged või võõrad ka siis, kui kasutusel oli latt,” lausus ta.

Sepp lisas, et euro-lati kurss oli juba pikemat aega paigas, mistõttu valuuta erinevus eestlastest investoritele suurt probleemi ei tekitanud. “Seevastu valuutavahetuskulud mängisid siin­kohal kindlasti oma rolli,” märkis ta.

Mõningast euro mõju võib Sepa sõnul siiski täheldada Olainfarmis. Ravimifirma suhtes on esimese kahe nädalaga üles näidatud tugevat ostu­huvi. “Suurenenud huvi võiks seostada nii valuuta muutuse kui ka ettevõtte IV kvartali majandustulemuste ootusega,” ütles Sepp, kelle sõnul saavad suurimat kasu eurole üleminekust Riia börsil ilmselt suurte ja tuntumate ettevõtete aktsiad.

Käibeliidrid samad. Riia börsil on selle aasta esimese 16 päeva suurima käibega olnud Olainfarm, järgnevad Grindeks ja Latvijas Kugnieciba. Olainfarmi käive on olnud 850 000 eurot, Grindeksil 142 000 eurot ja Latvijas Kugniecibal 25 000 eurot. Eelmisel aastal samal ajal juhtisid Riia börsi käibeedetabelit samuti Olainfarm (551 000 eurot) ja Grindeks (183 000 eurot). Kolmandal kohal oli 42 000 eurose käibega SAF Tehnika.

Sel aastal on Läti börsil suurima tõusu teinud Olainfarm ja Grindeks, mille aktsiad on tõusnud vastavalt 13% ja 7,6%.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    19. January 2014, 19:23
    Otsi:

    Ava täpsem otsing