Euroopa kinnisvaraturul on optimism tagasi

29. jaanuar 2014, 09:57

Euroopa kinnisvaraäris domineerib tänavu kasvav kindlustunne tuleviku ees ja suurenev kasumlikkus. Piirkondlikult on atraktiivsuse edetabeli tipus Saksa suurlinnad München, Hamburg ja Berliin ning eelmise aastaga võrreldes on suurima hüppe teinud Iirimaa pealinn Dublin.

PwC ja Urban Land Institute’i avaldatud värske Euroopa kinnisvaraturu aastaülevaade näitab, et valdkonna professionaalid usuvad Euroopa ärikliima olulist paranemist alanud aastal ning samuti oma ettevõtte kasumlikkuse suurenemist. Optimismi pärsib seejuures pisut jätkuv ebakindlus Euroopa poliitilise stabiilsuse, laenuraha kättesaadavuse ning ka sobivate investeerimisobjektide pärast. Viimast peavadki valdkonna professionaalid olulisimaks kinnisvaraturgu 2014. aastal mõjutavaks asjaoluks, selgus ülevaatest.

Olukorras, kus pankade laenuraha kinnisvaraprojektidele jääb usutavasti veel aastateks kalliks ja halvasti kättesaadavaks, hinnatakse investeerimissihtkohtadena korras majandusega riikide arenevaid suurlinnu. Kõrgeima atraktiivsusega on juba teist aastat järjest Saksamaa madalaima tööpuuduse ja elanike suurima ostujõuga München. Teisele kohale on mullusest teisest kümnest fööniksina tõusnud Dublin, millele omakorda järgnevad Hamburg, Berliin ja London.

28 linna hõlmavas edetabelis on esikümnes Skandinaavia linnadest Kopenhaagen ja Stockholm (vastavalt 8. ja 9.) Veel kaks aastat tagasi atraktiivse kinnisvaraturu esikolmikus olnud Istanbuli ja Varssavi leiab vastavalt 7. ja 11. kohalt, Moskva on 13., poliitilise ebastabiilsuse ja võimalike maksutõusude mõjuväljas oleva Prantsusmaa pealinn Pariis 14. ning Helsingi 15.

Kõige perspektiivitumaks hindavad eksperdid endiselt Lissaboni, Budapesti ning Ateena kinnisvaraturgu. Ettevaatlikud hinnangud on saanud ka Amsterdam, Rooma ning Brüssel. Seevastu Hispaania kinnisvaraturule voolab taas raha sisse ning investorite kindlustunne on hoolimata nähtavatest riskidest, nagu majanduslik ebakindlus, taas masueelsel tasemel, kuna mõistliku hinnaga investeerimisobjekte endiselt jätkub. Eriti atraktiivne on investoritele Hispaania turismiga seotud kinnisvara: hotellid, kaubanduspinnad ja vaba aja objektid.

Potentsiaalselt atraktiivseteks nišisektoriteks kõikjal Euroopas on kinnisvarainvestorite hinnangul näiteks tudengimajutuse ja -ühiselamute valdkond, andmepargid ja tervishoiusektor. Pigem ettevaatlikud ollakse ärilinnakute, kesklinna büroopindade ja ostukeskuste osas.

PwC ja Urban Land Institute’i uuringus "Emerging Trends in Real Estate: Europe 2014" osales üle 500 spetsialisti ja juhi kinnisvara- ja investeerimisfirmadest, pankadest ning kinnisvara-arendajatest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. January 2014, 09:57
Otsi:

Ava täpsem otsing