SEB: Baltimaade ettevõtted ettevaatlikult optimistlikud

Eliisa Matsalu 29. jaanuar 2014, 14:52

Balti riikide väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted ootavad käesolevaks aastaks käibe kasvu. Eelmise aasta oodatust väiksem käive on paljud ettevõtted aga ettevaatlikuks muutnud, ilmnes SEB uuringust.

Balti riikide seast näitavad enim optimismi Eesti väikesed ja keskmise suurusega firmad, kellest ligi veerand ootab selleks aastaks vähemalt 15protsendilist käibe kasvu. Müügi suurenemist prognoosib ka Leedu, samas Läti ettevõtjad ennustavad käibe kasvu väiksemas ulatuses.

SEB juhatuse liikme ning jaepanganduse ja tehnoloogia valdkonna juhi Eerika Vaikmäe-Koidu ütlust mööda kavatsevad Balti ettevõtted tänavu keskenduda sisetarbimisele ja mitte nii väga ekspordile.

SEBi majandusanalüütiku Ruta Arumäe ütlust mööda on paljude väikeste ja keskmise suurusega firmade jaoks probleemne Venemaa ekspordituru aeglustumine. "Eriti puudutab Venemaal toimuv Leedut, kelle jaoks on ta number üks ekspordipartner," märkis ta.

Vaikmäe-Koidu ütlust mööda on murettekitav, et pooled Eesti väikestest ja keskmise suurusega ettevõtetest ja kolmveerand Läti ja Leedu firmadest ei plaani uuringu kohaselt panustada oma ettevõtte arenemisesse.

"Ettevõtete innovatsioonid on vajalikud selleks, et nad ei jääks konkurentidest maha," märkis ta. "SEB teeb seda ise ja aitab ka oma klientidel uuendustele mõelda. Sellel kevadel viime paarisajale väike- ja keskmise suurusega ettevõttele läbi spetsiaalse innovatsioonialase koolituse, et aidata neil leida viise, kuidas oma äritegevust arendada," lisas Vaikmäe-Koit.

SEB uuringust ilmes ka, et paljud firmad kavatsevad hoida töötajate arvu samal tasemel. Oma personali osas ei näe muutusi Eestis 69%, Lätis 83% ja Leedus 75% ettevõtetest. Panga hinnangul on see märk tööturu stabiilsusest.

Balti ettevõtted kavandavad olulisel määral investeeringuid, kuid need on valdavalt väikesemahulised. Üle 30 000 euro plaanib 2014. aastal investeerida Eestis 41%, Lätis 27% ja Leedus 22% väikestest ja keskmise suurusega ettevõtetest.

Sektorite võrdluses on Eestis kõige optimistlikumad tööstusettevõtted, samas kui Lätis ja Leedus nähakse parimaid väljavaateid ehituses.

SEB andmeil on Balti firmadele enim murettekitav tööjõukulu, mis on viimasel ajal kõige rohkem tõusnud just Eestis. Kiire palgatõus tekitab paljudele ettevõtetele probleeme. Eesti väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted ei saa endale lubada maksta töötajatele veel rohkem palka, märkis Vaikmäe-Koit.

Samuti on Eestil Balti riikide kõrgeim inflatsioon. 2014. aastaks on oodata märgatavat inflatsiooni tõusu ka Lätis, kus mindi aasta alguses üle eurole. "Leedu kavatseb eurole üle minna järgmisel aastal ja seega peab ta oma inflatsiooni võimalikult madalal hoidma," ütles Vaikmäe-Koit. "Eesti on praegu küll Lätist ja Leedust samm eespool, kuid on oodata nende järgi jõudmist."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    29. January 2014, 14:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing