Hiina tahab anda spekulantidele õppetunni

Romet Kreek 28. veebruar 2014, 12:08

Hiina lasi täna jüaanil järsult odavneda, saates taas selge sõnumi spekulantidele, et Hiina jüaan ei ole ole vaid ühe suuna pilet, kirjutab CNN.

Spekulandid on Hiinasse palju raha paigutanud, panustades sellele, et jüaan saab „vaid“ tugevneda.

Aastaid on investorid pidanud Hiina valuuta tugevnemist väga madala riskiga panuseks. Kuid sel nädalal on turuosalisi šokeerinud ootamatu suunamuutus. Üheksa päevaga on jüaan nõrgenenud USA dollari suhtes 1,6%.

Tänane 0,4% langus on iseäranis sügav. Ühe dollari eest saab nüüd 6,15 jüaani. Jaanuari lõpus maksti dollari eest vaid 6,04 jüaani. Kuigi see võib näida väike muutus, on see oluline, kuna sellel valuutal lastakse liikuda vaid väga kitsas vahemikus.

Analüütikud ütlevad, selle suunamuutuse taga on Hiina keskpank. Keskpanga strateegia on tõenäoliselt mõeldud selleks, et ajada nurka kuum raha. Kuumaks rahaks nimetatakse spekulatiivsete investorite raha, kes tulevad madalate intressimääradega maadest ja investeerivad kõrgemate tootlustega maade varadesse. Nagu näiteks Hiina.

Aasias on levinud keerukad tuletistehingud, kus panustatakse jüaani tugevnemisele. Ka Eestis on pangad turustanud Hiinaga seotud investeerimishoiuseid, mille tootlusele on abiks jüüani tugevnemine.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. February 2014, 12:08
Otsi:

Ava täpsem otsing