Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Terje Aru ajab laia haardega isolaatoriäri

    Ettevõtja Terje Aru osalusega isolaatoritootja kasvab kiiresti ning ekspordib oma toodangut juba 29 riiki.

    Jaanuaris kirjutas Äripäev, et Serbia meelitab välisinvestoreid ning esimesed eestlased on seal on juba ka kohal. Üks suuremaid Serbiasse eksportivaid Eesti ettevõtteid on EU GIG OÜ. Tegemist on ülikiiresti areneva ja kasvava ettevõttega, mille juht on meelelahutusmeediast tuntud ärinaine Terje Aru.
    Tuntud ettevõtja Terje Aru lubas hoolimata tõsisest skepsisest ajakirjanduse vastu Äripäeva oma juhitava firma EU GIG OÜ tehasesse, et näidata, kuidas sünnivad Eestis valmistatud kõrgepingeisolaatorid. Tegemist on firmaga, mis ekspordib isolaatoreid ühtekokku 29 riiki, alustades Venemaast ja lõpetades Peruuga. Ometi ei soovinud Aru sel teemal Äripäevaga vestelda, põhjendades, et meedia on ta hellaks teinud. Ta selgitab, et on kurb, kui inimesed kujundavad oma arvamuse kellestki kollases ajakirjanduses avaldatu põhjal. Ettevõtjana tahab ta lihtsalt rahus oma igapäevatööd teha.
    Pärast pikka kaalumist leppis ta siiski kokku kohtumise ettevõtte värskelt valminud tehases.
    Otsib tööjõudu otse koolipingist. Aru saabub kohtumisele otse spordisaalist. Ütleb, et kui tegemist on palju ja stress maad võtab, on ainus lahendus trenn ja füüsiline koormus. Heas vormis ja hoolitsetud välimusega naine vabandab, et ei jõudnud end piisavalt sättida, ent lisab, et meeste kollektiivis on oluliselt mugavam töötada kui naiste hulgas, kes hindavad kriitiliselt iga riide- ja jalavarju ning näole tõmmatud meigitriipe.
    EU GIGi eelmisel aastal valminud ja novembris avatud sinine tootmishoone on piinlikult puhas ja avar. Juhatuse esimees näitab ruume uhkusega ja lisab, et töötingimustele on väga rõhku pandud ning sundasendis olevatele töötajatele on plaanis jõusaal sisustada.
    Ettevõtte Eesti harus on palgal ligi nelikümmend töötajat, enamik neist kõrgharidusega. Aru räägib, et vajalike oskuste ja teadmistega inimesi napib ning kuigi nad sooviks palgata eestlasi, tuleb vajaliku kvalifikatsiooniga inimesi välismaalt sisse tuua.
    Aru kontorilaual on virn doktorikraadi omandavate tudengite diplomitöödest. "Otsime tööjõudu otse koolipingist," nendib ta.
    Ta on oma sõnul keerulise valiku ees - kas tuua töötajad mujalt või koolitada neid ise. Oskustöötajate koolitamine on aga keeruline ja kulukas protsess. Sobiva haridusega inimeste väljaõpe toimub kas kontserni teistes tehastes Venemaal ja Ukrainas või käivad koolitajad Tallinnas näiteks Saksamaalt, Ungarist ja Hiinast.
    Aru eesmärk on panustada raha, mis praegu kulub tööjõu sissetoomisele, hoopis Eesti inimestele. Nende soov on maksta oma töötajatele korralikku palka ja koolitada välja meeskond, kes ei sooviks firmast lahkuda. EU GIGi plaan on aasta lõpuks oma töötajaskond kahekordistada.
    Tehase kontoriruumid on sisustatud Standardis toodetud Eesti mööbliga. Aru sõnul on ka see olnud teadlik valik, et nii tehase ehitamisel kui sisustamisel kasutataks Eesti materjale ja tööjõudu.
    Eestisse loodi EU GIGi tootmisüksus seetõttu, et siin toota lisaks Yuzhnouralsky Insulators and Fittingsi tehases Venemaal ja Ukrainas asuva Lviv Insulator Company Ltd toodangule ka polümeerist isolaatoreid.
    Nii näitabki Aru uhkusega uusi mürisevaid masinaid ja tootmispinke, mille käitamisega saab hakkama vaid väga hea tehnilise haridusega spetsialist.
    Eesti toodetakse tehases polümeerisolaatoreid ja kuna Tallinnas asub ka ettevõtte müügiosakond, tuuakse vahelattu ka keraamilisi ja klaasist isolaatoreid ettevõte teistest tehastest.
    Värvikas osanikering. Venemaal ja Ukrainas on Aru sõnul äri ajada riskantne. "Me põhimõtteliselt teame, mis toimub sealses majanduses ja poliitikas täna ja ka võib-olla homme, aga pikemas perspektiivis on asju raske ette näha,"  ütleb ta. "Ehe näide on praegu Ukrainas toimuv."
    EU GIGis on kokku 15 omanikku. Aru oli algselt Eestis asuvas ettevõttes üksi, tänaseks on kõigil kolmel tootmistehasel ja turundusosakondadel üle maailma sama omanikering. Aru rõhutab, et kuuluvus sama kontserni teiste tehaste aktsionäride hulka on piisav motivatsioon, mis sunnib pingutama 24/7.
    Enamik osanikest on Venemaa päritolu. Aru jaoks oli esialgu nii suur omanikering veidi kummaline, ent kuna Venemaal pole abieluvara lahususleping kuigi populaarne, on seepärast ka osanikeringis mitu paari abikaasasid.
    Seltskonda kuulub ka kaks Küprosele registreeritud ettevõtet, Ambellious Limited ja Mighty Sparks Holdings Limited. Aru selgitab, et midagi kahtlast Küprose firmade taga ei ole, Venemaal on firma rajamine Küprosele väga levinud. Ta selgitab, et Euroopa Liidu liikmesriikide hulka kuuluva Küprose ettevõtte tulumaksumäär on 10%, mis tekitab põhjendatud huvi. Uurides Küprose äriregistrist selle firma kohta lähemalt, avaneb see nagu matrjoška - välja tuleb järgmine Küprose firma, mille omanike jälgi tuleks ajakirjanikul omakorda ajama hakata.
    Aru nendib, et kuna Küprosele registreeritud firmad tekitavad umbusku ja Euroopas pigem küsimusi, on aasta lõpuks kavas Küprose firmad omanike seast kaotada. Samuti pole välistatud muutumine osaühingust aktsiaseltsiks.
    Eestis tegutsev EU GIG ekspordib täna 29 riiki, firma emaettevõte LLC Global Insulator Group 49 riiki. Eksporditakse nii Euroopa Liidu riikidesse kui ka väljapoole. Koostööpartnerite laia geograafia taga ongi põhiliselt EU GIGi emafirma. Tellimustest suurem osa on riiklikud tellimused, mis on võidetud hangetega.
    Aru sõnul nõuab iga riik oma kvaliteedisertifikaate, mis sunnib EU GIGi oma tooteid pidevalt testima. Aru märgib uhkelt, et GIG jagab maailmas müügitulemuste poolest 2.-3. kohta, ent Hiina hingab oma madala hinnaga pidevalt kuklasse. "Hind on muidugi oluline, aga kvaliteet on ülioluline," kommenteerib Aru, lõpetades ringkäiku oma uues tehases. Ta näitab peremehelikult, et kvaliteedil hoitakse silma peal, katsetuspingil katsetatakse eranditult iga isolaator. Tulevikuplaanide hulka kuulub müügiosakonna laienemine ja välistatud pole ka uue tootmisüksuse rajamine.
    ***
    Mis ettevõte on EU GIG?Toodab polümeerist kõrgepingeliinide isolaatoreid ja tegeleb samas kontsernis toodetud isolaatorite ning armatuuri müügiga üle maailma
    Käive 2013. aastal 11,1 miljonit eurot, aasta varem 13,5 miljonit eurot, kasum 427 693 eurot.
    Loo alevikku rajatud tehase maksumus koos kinnistuga oli 6,9 miljonit eurot.
    Ekspordib ELis: Portugal, Eesti, Hispaania, Soome, Austria, Poola, Leedu, Läti, Bulgaaria, Tšehhi, Prantsusmaa ja Rumeenia.
    Väljapoole Euroopa Liidu riike: Guatemala, Ukraina, Lõuna-Aafrika Vabariiki, Peruu, Türgi, Tšiili, Venemaa, Serbia, Kosovo, Argentiina, Gruusia, Liibanon, Alžeeria, Horvaatia, Boliivia ja Briti neitsisaartele.
    Isolaatoriturg on rahvusvaheline, tootjate arv väikeEleringi pressiesindaja Ain Köster kommenteeris, et isolaatorite tootjate arv pole rahvusvahelises vaates kuigi suur ja Eestis teadaolevalt teisi tootjaid pole, turg on aga rahvusvaheline.
    GIGi Eesti tehase isolaatorite kasutamise kohta ta infot ei osanud anda, ent firma teistes tehastes toodetud isolaatorite kasutus on Eleringi võrgus laialt levinud. Kuna Elering tellib liinide ehitusse ja hooldustöösse, ei osta nad isolaatoreid, nagu ka teisi võrguehituseks vajalikke materjale ise otse, vaid need hangib alltöövõtja, kes Eleringi võrgus tööd teeb.
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.