Kanada jätab USA torujuhtmest kõrvale

Juhan Lang 28. märts 2014, 11:53

Ettepanek rajada Kanada nafta tarbeks torujuhe läbi USA südame ajas keskkonnaaktivistid tagajalgadele. Nüüd on Kanada ühel rikkamal äridünastial plaan USAst mööda minna.

Alates 2012. aastast on miljardäridest Irvingute perekond propageerinud ettepanekut nimega Energy East, vahendab Reuters. See tähendaks 2858 miili (4600 km) pikkust torujuhet, mille kaudu liiguks triljonite dollarite väärtuses naftat sisemaalt lääne provintsist Albertast itta jäävasse New Brunswicki regiooni. Nõnda tekiks Kanada naftale uus värav välisturgudele.

12 miljardit dollarit maksev toru, mis pumpaks 1,1 miljonit barrelit naftat päevas, hõlmaks 1865 miili ulatuses olemasoleva gaasijuhtme ümberehitamist. Ülejäänu ehitataks nullist üles mööda Saint Lawrence'i jõe kaldaid New Brunswicki.

TransCanada on plaanist huvitatud. Torujuhtmetega tegelev ettevõte on lubanud Energy Easti valmis ehitada 2018. aastaks. Kliendid üle maailma on New Brunswicki võimude teatel juba nende nafta vastu huvi üles näidanud. Washingtonis pettunud Kanada naftaettevõtted on teatanud, et tegemist oleks hea alternatiiviga USAd läbivale torujuhtmele. Ideele on toetust avaldanud ka endine New Brunswicki linnapea Frank McKenna.

Projektiga kaasneks 300 miljoni dollari eest sadamaterminali ehitamine Saint Johni New Brunswickis.

"Kui me suudame mööda Idakallast liigutada miljon barrelit päevas, päästaks see meid osaliselt USA turu haardest,“ märkis McKenna. "Olgem ausad, meie oma tooraine töötlemine kodumaal on ilmselt Kanada parimates huvides.“

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. March 2014, 17:26
    Otsi:

    Ava täpsem otsing