Nutitelefonide turg kaotab hiilgust

09. aprill 2014, 00:00

Eile avaldasid tulemused mobiili­tootjad Samsung Electronics ja HTC. Ettevõtete tulemused annavad tunnistust, et mobiiltelefonide ­turul on keeruline, eriti kallimate nutitelefonide poolel.

Taiwani mobiiltelefonide tootja HTC teatas juba teisest kvartalikahjumist järjest, vahendas Bloomberg. Esimese kvartali kahjumiks kujunes 1,88 miljardit Taiwani dollarit ehk 45 miljonit eurot. Analüütikud ootasid 1,71 miljardi Taiwani dollari suurust kahjumit. Ettevõte prognoosis veebruaris, et kvartalikasum jääb 860 miljoni ja 3,11 miljardi Taiwani dollari vahele.

HTC tõi märtsi lõpus turule One M8 nuti­telefoni, millest loodetakse müügipäästjat. Ettevõte on kogenud tugevamat konkurentsi Lenovo Groupilt ja ZTE-lt. HTC finantsjuht Chang Chialin ütles, et käive ja kasumlikkus paranevad tänavu, kuna kavas on pakkuda rohkem keskmise hinnaga mobiiltelefone.

“Uued tooted tulid turule alles märtsis ja müük on nõrgem, kui HTC prognoosis,” ütles SinoPac Financial Holdingsi analüütik Calvin Huang. “Peame ootama maikuuni, et näha, kas M8 müük tuleb nii tugev, kui loodetakse.”

Käive kukkus aastaga 42,8 miljardilt Taiwani dollarilt 33,1 miljardile. Analüütikud ootasid 35,4miljardilist käivet ja ettevõtte enda käibeprognoos oli 34–36 miljardit Taiwani dollarit.

Samsungi kasum vähenes. Maailma suurima mobiiltelefonide tootja Samsung Electronicsi kvartalikasum vähenes juba teist kvartalit järjest, kuid see ületas analüütikute ootuseid. Ärikasum vähenes mulluselt 8,8 triljonilt wonilt 8,4 triljonile wonile ehk 5,8 miljardile eurole. Analüütikud ootasid 8,3 triljoni wonist kvartalitulemust.

Kallima klassi nutitelefonide müük tardus, kuna turg küllastub ning Apple tõi turule uue iPhone’i.

“Esimene kvartal on tüüpiliselt nõrk müügihooaeg kõigile tehnoloogiafirmadele,” ütles Shinhan Investmenti analüütik Soh Hyun Cheol. “Kallimate nutitelefonide müük võis turu ootusi veidi petta, kuid pole mingi saladus, et nende müügi kasv aeglustub.”

Ka Samsungi käive tuli oodatust väiksem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    08. April 2014, 19:04
    Otsi:

    Ava täpsem otsing