Äripäev • 11. aprill 2014 kell 14:11

Eesti ja USA hakkavad maksuteavet vahetama

Eesti ja USA sõlmisid maksuteabe vahetamise kokkuleppe, mille eesmärk on vähendada maksudest kõrvalehoidmist välismaiste pangakontode omanike seas.

Rahandusministeeriumi kantsler Veiko Tali ning Ameerika Ühendriikide suursaadik Eestis Jeffrey D. Levine kirjutasid täna alla teabevahetuse kokkuleppele. Leppe tulemusena väheneb Eesti ja USA maksuresidentide võimalus maksude tasumisest kõrvale hoida ning Eesti finantsasutused saavad vajaliku kindluse turul tegutsemiseks, teatas rahandusministeerium.

Kokkuleppe alus on USA maksukuulekuse seadus (inglise keeles Foreign Account Tax Compliance Act, FATCA), mille eesmärk on koguda teavet USA maksukohustuslaste kohta ja takistada maksude tasumisest kõrvale hoidumist.

USA sõlmib riikidega kahepoolsed kokkulepped, mille alusel hakkavad maksuhaldurid kord aastas vahetama teavet maksukohustuslaste kontode kohta teise jurisdiktsiooni all olevates finantsasutustes. Kokkuleppe sõlminud riikide finantsasutused loetakse seaduse nõudeid täitvateks. Leppe sõlmimata jätnud riikide finantsasutusele võivad Ameerika Ühendriigid rakendada USA päritolu maksetelt 30 protsendi kinnipidamist.

Lepe saadetakse riigikogule ratifitseerimiseks. Teabevahetuse eest hakkab Eestis vastutama eelkõige maksu- ja tolliamet, tuginedes 1998. aastal sõlmitud Eesti ja USA topeltmaksustamise vältimise lepingule.

Kokkuleppe sõlmimist kavandavad kõik Euroopa Liidu liikmesriigid, ka Eesti finantssektorile olulised Läti, Leedu ja Rootsi. Kokkuleppe on juba sõlminud näiteks Soome, Prantsusmaa, Saksamaa, Ühendkuningriik ja Hispaania.

Majandusliku Koostöö ja Arengu organisatsioon (OECD) avalikustas hiljuti FATCA-l tugineva automaatse teabevahetuse standardi, millel põhinevat regulatsiooni kavandab ka Euroopa Liit.

Hetkel kuum