Tööstus. Kuidas kasvatada efektiivsust tootmises?

16. aprill 2014, 00:00

Paljud tootmisfirmad püüdlevad suurema efektiivsuse poole iga päev. Nagu näitab praktika, võivad hästi läbi mõeldud tegevused anda ettevõttele suhteliselt lühikese ajaga märkimisväärseid tulemusi.

Paari aasta eest oli turva- ja tuletõkkeuksi valmistav AS Saajos märkimisväärses kahjumis. Nüüd on ettevõte tänu õigetele juhtimisotsustele justkui ümber sündinud: tellimuste portfell on varasemaga võrreldes kasvanud kuus korda ning selle aasta aprillist kujuneb ilmselt ettevõtte läbi aegade edukaim kuu.

Või siis teine näide. Plastisektoris tegutsev AS Talent Plastics Tallinn otsustas mõne aja eest tootmises rakendada Lean-juhtimise põhimõtteid.

Selle tulemusena sai ette­võte 2012. aastal kokku panna nimekirja umbes 70 parendusega, mis tõid kokkuhoidu 90 000 eurot. 2013. aastal oli ettevõttel töösse võetud 50 parendust, mis andsid kokkuhoidu umbes 80 000 e­urot. Samal ajal investeeris ette­võte ise parendustesse kahe aasta jooksul vaid 12 000 eurot.

“Kui rääkida, mis oli meie jaoks edu võti, siis oli see fookuse liikumine protsessilt-meeskonnalt inimesele. Lean-juhtimine juures on üks element inimeste kaasamine ning see eeldab nende pühendumust,” selgitas Talent Plasticsi arendusjuht Margus Peek.

Need on vaid mõned näited, kuidas on kohalikud tootmis­ettevõtted oma tootmisprotsesse efektiivsemaks muutnud.

Saajose, Talent Plasticsi ja mitme teise ettevõte kogemusi efektiivsuse tõstmisel saab kuulata-näha juba 15. mail toimuval  Äripäeva Tööstusuudiste seminaril “Kuidas kasvatada efektiivsust tootmises”.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    15. April 2014, 19:24
    Otsi:

    Ava täpsem otsing