Kelam nõuab sanktsioone ka Putinile-Medvedevile

Indrek Kald 17. aprill 2014, 11:25

Euroopa Parlamendi saadik Tunne Kelam käis välja plaani Vene presidedi Vladimir Putini korruptiivse režiimi pidurdamiseks.

Kelam tutvustas täna oma viiest sammust koosnevat üleeuroopalist algatust "STOP Putin's corruption!", millega tõkestada Putini korruptiivse režiimi mõju Euroopas. Muuhulgas paneb Kelam ette Venemaa blokeerimist rahvusvahelisest finantstehingute süsteemist ning infotehnoloogiliste sanktsioonide kehtestamist.

"Putini korruptiivne režiim ohustab Ukraina vabadust ning kogu Euroopa julgeolekut ja majandust. Euroopa peab näitama tahet seista oma väärtuste kaitsel ning tegema seda viivitamatult," sõnas Kelam pressiteates.

Tema hinnangul pole senised sanktsioonid tõsiseltvõetava ulatusega ning annavad agressorile hoopis julgustavaid signaale.

Tänases muutunud geopoliitilises olukorras ei piisa Kelami sõnul enam tavapärasest mugavusdiplomaatiast, kus põhirõhk on arutelul. "On viimane aeg näidata otsustavust ka tegudes, mitte ainult ähvardada. Me peame Venemaad survestama nendest kohtadest, kus see kõige valusam on ning režiimi toimimist ka reaalselt halvab," ütles ta.

Seepärast koostas Kelam viiest punktist koosneva paketi, mille peaks jõustama Euroopa Parlament. Plaani kohaselt tuleb:

1) laiendada oluliselt personaalsete sanktsioonide nimekirja. Nimekirja tuleb lisada kõik Venemaa föderatsiooninõukogus Krimmi okupeerimist toetanud saadikud, Kremli administratsiooni juhtivatel kohtadel töötavad ametnikud, Kremliga seotud oligarhid ning Vladimir Putin ja Dmitri Medvedev.

2) tühistada tingimusteta kõik senised relvade ja militaartehnika ekspordi tehingud ning kehtestada embargo igasugusele relvastusalasele koostööle Venemaaga. Tuleb lõpetada ka sõjatööstuses kasutatava kõrgtehnoloogia ning siseriiklikeks repressioonideks kasutatava varustuse eksport Venemaale.

3) kehtestada sanktsioonid Venemaa finantssektori suhtes, mis omaksid reaalset mõju Vene pangandussüsteemile ja millega blokeeritakse Venemaa  rahvusvaheliste finantstehingute süsteemist. Välja tuleb töötada üle-euroopaline õigusakt Putini rahapesu tõkestamiseks.

4) töötada välja toimivad sanktsioonid telekommunikatsiooni ja infotehnoloogia valdkonnas, millega saab mõjutada Venemaa tehnoloogiatööstuse toimimist ning piirata korruptiivse režiimi propagandatööstuse levikut.

5) töötada välja Euroopa Liidu kaitse- ja vastupanuraamistik. Seal määratakse selgelt, mis alustel aktiveeritakse Euroopa Liidu aluslepingus sisalduv solidaarsus- ning vastastikuse kaitse klausel, et tagada liikmesriikidele viivitamatu kaitse välisagressiooni puhul. Senine Euroopa Liidu otsustusprotsess on olnud selgelt ebaefektiivne ja aeglane, mida näitavad senikehtestatud sanktsioonid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. April 2014, 11:25
Otsi:

Ava täpsem otsing