Aasta parim finantsjuht aitab VKG-l raha paigutada

30. mai 2014, 00:00

Finantskonverentsil Big4 valiti eile viie nominendi seast aasta finantsjuhiks Viru Keemia Grupi finantsjuht Ahti Puur.

“See on nagu särav kirss tordil. Tort ise on seesama ettevõte, kus ma töötan – Viru Keemia Grupp,” ütles Puur oma tänukõnes.

Ta rääkis, et nelja aastaga, mis ta on olnud VKG juhatuses, on ta saanud 507 miljonit eurot laenulimiiti, millest osa on kasutamata, aga tegevus käib. Puuri esitas kandidaadiks audiitorbüroo KPMG ja tema puhul toodi välja olulist rolli investeeringute korraldamisel ja finantseerimise leidmisel ettevõttes, mis rakendab kogu oma finantsvõimekust kasvamiseks.

Hulgaliselt värskeid projekte. Puur loetles kõiki VKG valminud ja valmivaid projekte – peagi lõppev lubjatehase ehitus, teise Petroteri õlitehase käivitamine juulis, järgmisel suvel valmiv kolmas Petroteri õlitehas, ja paari nädala pärast avatav kummivaikude tehas.

“Selle aja sees, mis ma olen seal töötanud, oleme avanud allmaakaevanduse, kus on maa-aluseid käike poolteist korda rohkem kui Haapsalus tänavaid. Meil on Euroopa üks pikemaid kurvidega lintkonveiereid, kus lindi katkematu pikkus on 25 km. See on suhteliselt unikaalne ehitus ka maailma mastaabis,” kirjeldas Puur ja tõdes, et sellises ettevõttes on äärmiselt vahva töötada.

Betooni peab saama kiiresti rahaks teha. Olympic Entertainment Groupi juht Madis Jääger rääkis konverentsil, mida eelarve planeerimisel silmas pidada. Tema esimene soovitus oli, et kunagi ei tohi tootlust ohvriks tuua – lõpuks tuleb investeeritud raha tagasi teenida. Teiseks, betooni valatud raha peab püsima likviidne, seda peab saama uute unistuste jaoks alati vabaks teha.

Kasiinofirmana ei plaani OEG igavesti jääda hotelli omanikuks või haldajaks, ütles Jääger, viidates Tallinna ehitatavale Hiltoni hotellile. Tema hinnangul on pikas perspektiivis neid ettevõtteid, kelle investeerimisportfelli sobib hotell palju rohkem kui Olympicu kontserni. “See on oluline, et põhitegevusega mitte väga tihedalt seotud asjad, näiteks ka hotell, mida ehitame, oleksid võimalusel kiirelt ja lihtsalt realiseeritavad, selleks et vabastada raha järgmistele unistustele,” lausus Jääger.

Jäägeri sõnul on Olympic väga hea näide selle kohta, et range eelarvedistsipliini jälgimine on üks edu alustest. Ta tõi võrdluseks, kuidas aastail 2007–2009 olid kontserni kahjumid suurusjärgus 30 miljonit eurot aasta kohta, kuid nüüd on ettevõte jõudnud väga heale tasemele. “26 miljonit eurot puhaskasumit, mis on rekord Olympicu ajaloos, ei ole asi, mida peaks häbenema,” viitas Jääger eelmise aasta majandusnäitajaile.

 

Taust

 • Viis nomineti

Nominentide hulgas olid peale Ahti Puuri VKGst veel Ekspress Grupi finantsjuht Pirje Raidma, Tallink Grupi finantsjuht Janek Stalmeister, Tallinna Vee finantsjuht Riina Käi ja Merko Grupi finantsjuht Signe Kukin.

Pirje Raidma puhul mängis rolli see, et ta on edukalt parandanud börsifirma kuluefektiivsust.

Janek Stalmeister on koos kolleegidega teinud Tallink Grupist regiooni ühe suurema ettevõtte.

Signe Kukin on panustanud aruandluse muutmisesse ja aidanud ümber korraldada kontserni struktuuri.

Riina Käi on uue finantsjuhina tugevdanud finantskontrolli ja oskuslikult vaielnud konkurentsiametiga.

Aasta finantsjuhi valisid audiitorfirmade juhid Andris Jegers KPMGst, Ivar Kiigemägi Ernst & Youngist, Ago Vilu PwCst ja Veiko Hintsov Deloitte’ist ning Äripäeva finantsjuht Toomas Truuverk.
Mullu sai aasta finantsjuhiks Maigi Pärnik-Pernik Baltikast ning tunamullu Margus Kaasik Eesti Energiast.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  29. May 2014, 20:08
  Otsi:

  Ava täpsem otsing