ELis on oodata 6 aasta suurimat nisusaaki

Romet Kreek 05. juuni 2014, 13:18

Umbes kahe nädala pärast algab Euroopa Liidus, mis annab 20% maailma nisupakkumisest, kuue aasta suurima nisusaagi koristus, vahendab Bloomberg.

See lisab ülepakkumist ja nisu hind langeb.

28-liikmeline EL võib koristada 145,9 miljoni tonnise nisusagi 1. juulil algaval koristushooajal, prognoosisid keskmiselt Bloombergi küsitletud viis analüütikut. Seda on enam kui Euroopa Komisjoni prognoositud 144,98 mln tonni.

Rohkem nisu Rumeeniast ja Suurbritanniast kasvatab maailma laovarusid esmakordselt kolme aasta jooksul. Nõudlus aeglustub ja pakkumine kasvab importööride juures nagu Hiina ja Brasiilia.

Küsitluse kohaselt kukub Pariisis nisufutuuri hind aasta lõpuks 15%, 162 eurole tonnist. Aprillikuisest nelja kuu tipust on nisu hind langenud 9,1%. Tipp tehti, kuna kardeti, et Venemaa ja Ukraina konflikt võib katkestada ekspordi Musta mere kaudu .

„Europas paistab vili absoluutselt fantastiline ning Ida-Euroopas ja Musta mere piirkonnas ei ole hetkel mingeid olulisi arenguid,“ ütles Macquarie analüütik Chris Gadd.

Nisu hinna kukkumine 162 eurole tonnist tähendaks madalaimat taset alates 2010. aasta juulist.

Kui Prantsusmaal ja Saksamaal on oodata väikest saagi vähenemist, siis Suurbritannias võib saak kasvada 26%, 15,07 mln tonnile, teatas Hamburgis asuvale teraviljakauplejale Archer-Daniels-Midlands kuuluv Alfred C. Toepfer International. Suurbitannia on taastumas mullusest vihmast tingitud saagi hävingust, kui korjati 12 aasta väikseim saak. Nisutoodang peaks kasvama ka Rumeenias, Bulgaarias, Taanis ja Rootsis. Hispaanias peaks seevastu toodang kukkuma 24%, 5,1 mln tonnile.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    05. June 2014, 17:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing