Annus ja Tuiksoo ordenitest ilma

08. juuli 2014, 15:54

President Toomas Hendrik Ilves otsustas ära võtta Toomas Annuselt ja Ester Tuiksoolt neile 2006. aastal antud Valgetähe III klassi teenetemärgi.

Samuti otsustas president võtta maa-ameti endiselt juhilt Kalev Kangurilt talle 2004. aastal antud Valgetähe IV klassi teenetemärgi, teatas presidendi kantselei.

Teenetemärkide seaduse kohaselt võib Vabariigi President otsustada teenetemärgi äravõtmise, kui on jõustunud kohtuotsus, millega isik on süüdi mõistetud tahtliku kuriteo toimepanemises või saavad teatavaks enne teenetemärgi andmist esinenud asjaolud, millest teadmise korral ei oleks isikule teenetemärki antud või isiku hilisem käitumine on olnud niivõrd vääritu, et see välistaks talle teenetemärgi andmise.

Riigikohus mõistis juuli lõpus Tuiksoo, Annuse ja Kanguri süüdi korruptsioonikuritegudes ja süüdimõistev kohtuotsus on jõustunud.

Isik, kellelt riigipea on oma otsusega teenetemärgi ära võtnud, peab teenetemärgi tagastama presidendi kantseleile.

Koos Annuse, Tuiksoo ja Kanguriga kohtu all olnud endine keskkonnaminister Villu Reiljan mõisteti 2010. aastal süüdi Tallinnas Rävala 8 kinnistu müügiprotsessis 1,5 miljoni krooni suuruse pistise küsimises.

Toona otsustas president Toomas Hendrik Ilves tagasi võtta kaks Reiljanile antud teenetemärki, mida ta pole seni tagastanud. Kui 2011. aastal BNS selle kohta selgitust küsis, vastas Reiljan, et teenetemärgid andis talle hoopis president Arnold Rüütel ja katkestas seepeale kõne.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    10. July 2014, 10:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing