Arenevate turgude varjatud riskid

04. august 2014, 00:00

Möödunud nädalal muutus Argentina teist korda 12 aasta jooksul maksejõuetuks. See fakt ei ole iseenesest üllatav, küll aga paneb imestama see, et sündmus ei avaldanud mõju teistele arenevatele turgudele.

CNBC väitel on olematu mõju tingitud asjaolust, et keskpanga lahkuse tõttu on rahvusvahelises finantssüsteemis palju odavat raha. Samuti muutub iga aastaga suuremaks lõhe kiiresti kasvavate majanduste vahel.

Edu tuleks analüüsida. Maksejõuetus pole siiski mitte probleem ühe valitsuse ja tema võlausaldajate vahel, vaid seik, mis peegeldab kõikide arenevate turgude ohte, millest investorid peaksid teadlikud olema.

“Arenevatel turgudel tuleb üle vaadata, miks olid viimased 25 aastat seal nii edukad ja mida tuleks neil teha, et seda edu säilitada,” rääkis ­UBSi vanemnõustaja George Magnus. “Neil kõigil on aga praegu probleeme oma kasvu­mudelitega,” lisas ta.

Samas arvab HSBC peaanalüütik Stephen King, et arenevate turgude edulugu pole lõppenud. “Riikide majanduskasv on muutunud oluliselt aeglasemaks, ja seda peamiselt ekspordikäibe languse tõttu. Mõjutab ka see, et nad ei saa enam välismaisele rahale ligipääsu. See kõik aga ei muuda seniseid trende,” ütles King.

Turgudel varitseb mitu ohtu. Hiina majanduskasv peaks IMFi prognooside järgi 2020. aastaks langema 3,5%-le ja jääma edaspidi 2,5% piiresse. Seda juhul, kui riik ei tee mingeid struktuurilisi reforme.

Kuigi diktaatorirežiimiga arenevad turud on ajalooliselt näidanud häid tulemusi, ei pruugi ka näiteks Tai majanduselt erilist kasvu oodata, ütles Magnus. Tema sõnul on vaba turumajandusega riigid pikas perspektiivis stabiilselt kasvanud.

Samas on reitinguagentuurid muutunud palju altimaks arenevate turgude reitingu alandamisel. S & P välisreitingute juhi John Chambersi arvates selgub lõplik tõde ajapikku. “Seda, kes on tõelised võitjad või kaotajad, näeme alles siis, kui saabub mõõn,” ütles ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    03. August 2014, 19:15
    Otsi:

    Ava täpsem otsing