Puhkepäev. “Lucy”: inimloogikavaba linateos

08. august 2014, 00:00

Kunagi malbeid kaunitare kehastanud Scarlett Johansson on suureks kasvanud ning mängib filmis “Lucy” üliinimlike võimetega naist, kellega tüli norida ei tasu.

Lucy (Johansson) on noor ja muretu üliõpilane, kes kistakse allilma võimumängudesse. Vägisi peidetakse tema kehasse pakk tugevat sünteetilist kemikaali, mille lekkimise tagajärjel suudab neiu aga olukorra ootamatult enda kasuks pöörata. Temast saab halastamatu võitleja, kes väljub tavapärase inimloogika raamidest.

Film esitab küsimuse, milleks oleks inimene suuteline, kui oskaks kasutada tavapärase 10 protsendi asemel 100 protsendi oma ajumahust.

Alleni muusast sai Must Lesk. Kui keegi oleks viie aasta eest öelnud, et 29aastane Johansson  keskendub edaspidi annan-kõigile-meestele-kere-peale-stiilis rollidele, poleks seda uskunud.

Oli ju tema see, kes 2003. aastal verinoorelt kehastas filmis “Tütarlaps pärlkõrvarõngaga” kunstnik Johannes Vermeeri teenijannast muusat ja tegi hea rolli  koos Bill Murrayga filmis “Tõlkes kaduma läinud”. Pärast seda sai näitlejatarist endast ka Woody Alleni muusa –  teda nägi filmides “Match Point” ning “Vicky Cristina Barcelona”.

Mõlemas oli ta mõneti saatuslik femme fatale, ent naiivsus ja süütus oli tegelastes ikkagi alles. Nelja aasta eest sai temast aga Marveli koomiksitest tuttav Natasha Romanoff ehk Must Lesk – kitsas nahkkostüümis külmavereline võitleja.

Inimene või robot? Ega Musta Lese ja Lucy vahel suurt kuristikku polegi. Scarlett Johansson ise ütleb, et Lucy kehastamine polnud tema jaoks kerge väljakutse. “Aga mängingi parema meelega rolle, mis tekitavad minus alguses veidi närvilist elevust.”

A-kategooria staaridest teeb tema kõrval filmis kaasa veel ka vanameister Morgan Freeman, kes kehastab ülikooliprofessorit, kelle jaoks on kõik inimese ajumahtu puudutav kui A & O.

Film on tekitanud kinopubliku seas elevust. USAs kogus “Lucy” avanädalavahetusel igati korraliku kassa – 43,9 miljonit dollarit, seljatades ka “Heraklese” (29,8 miljonit dollarit).

Filmikriitikute arvamused on samas seinast seina. Visuaalset poolt ja võimsaid kaklusstseene kiidetakse, küll aga noritakse sisu kallal. Näiteks The Verge’i kriitik Molly Osberg kirjutas, et ajumahu kasvamisega kaob Lucyst igasugune inimlikkus ja ta on justkui robot. “Aga ilma valu ja kireta on ta väga ebahuvitav peategelane,” arvab  Osberg.

Alati on nii kiitjaid kui ka laitjaid – oma silm on kuningas.

 

Ulme

 • “Lucy” (2014)

Režissöör: Luc Besson
Osatäitjad: Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Analeigh Tipton, Pilou Asbaek jt
Filmi pikkus: 1 h 29 min
Kinodes alates: 15.08

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  07. August 2014, 17:27
  Otsi:

  Ava täpsem otsing