Äripäev • 28 september 2015

Eestil taas maailma parim maksusüsteem

OECD riikidest on Eestil parim maksusüsteem  Foto: Panthermedia/Scanpix

Sel nädalal avaldab Tax Foundation oma iga-aastase rahvusvahelise maksude konkurentsivõime indeksi, kus Eesti troonib jälle esikohal, vahendab Wall Street Journal.

"Tänavuses indeksis naudib esikohta jälle Eesti," seisab Wall Street Journali uudises, kus kirjeldatakse põgusalt, et Eestis on ühtlane 20protsendine tulumaks nii füüsilisele kui ka juriidilisele isikule, kusjuures isiklikku dividenditulu ei maksustata.

Eesti järel teisel kohal on Uus-Meremaa, mis on kärpinud oma makse füüsilistele ja juriidilistele isikutele ega küsi näiteks palgalt maksu. Uus-Meremaa on üks vähestest riikidest koos Islandi ja Lõuna-Koreaga, mis on oma maksusüsteeme reforminud, et muutuda konkurentsivõimelisemaks. 

Uudis algab aga üsna mustades värvides, viitega sellele, et USAs on möödas järjekordne aeglase majanduskasvuga aasta, millega ei ole kuidagi lähemale jõutud sealse maksusüsteemi reformimisele. Nimelt paikneb USA indeksis, kus vaadatakse kõigi 34 OECD liikmesriigi maksusüsteemi, 32. kohal.

Väljaanne kirjutab, et hoolimata Obama püüetest kolivad USA ettevõtted endiselt oma peakontoreid mujale. Hiljutised maailma riikide kohta koostatud edetabelid näitavad, kui halvasti kohtleb Washingon neid, kes on veel Ühendriikidesse jäänud.

Indeks mõõdab paljusid faktoreid, mis näitavad, kui sõbralikult suhtub valitsus ettevõtetesse ja investoritesse, sealhulgas vaadatakse maksude hulka ja maksureeglite keerukust.

Hetkel kuum