Pille Ivask • 15. august 2016 kell 5:45

Brexit võib kujuneda oodatust pikemaks

Suurbritannia lipp  Foto: epa

Kuigi näiliselt tahavad Briti ministrid Suurbritannia Euroopa Liidust võimalikult kiiresti välja viia, võivad tippametnike omavahelised lahkhelid seda takistada, vahendab Reuters.

Nii rääkisid ministrite omavaheliste läbirääkimistega kursis olevad ametnikud väljaandele Sunday Times. Selgub, et Briti valitsuses on omavahelised lahkhelid nõnda suured, et enne 2017. aastat mingit Brexiti käimalükkamist ei toimu. See tähendaks, et Suurbritannia peaks liidust välja astuma 2019. aastal.

“Neil pole taristut kõigi nende inimeste jaoks, keda oleks vaja palgata. Nad ütlevad, et neil pole veel kindlaid küsimusigi, mida küsida, kui läheb Euroopaga läbirääkimiste pidamiseks,” jätkas ametnik. Sunday Timesi andmeil on uude institutsiooni vaja palgata vähemalt 250 inimest, ent seni on vähem kui pooled ametikohad täidetud.

Briti peaministri Theresa May pressiesindaja teatas nimetatud kuuldusi kommenteerides, et Briti valitsuse eesmärk on teostada rahva tahet ning Suurbritannia edukalt Euroopa Liidust välja viia. Samuti rõhutas ta, et britid on juba loonud vastavad institutsioonid, et lahkumisprotsess käima lükata.

Euroopa Liidu riikide liidrid on seni näidanud välja üsna karmikäelist lähenemist Brexiti asjus ning tahavad, et brittidega asi võimalikult kiiresti ühele poole saaks. Selgub aga, et kulisside taga sahistatakse, kuidas üha enam hakatakse mõistma, et kaks aastat on liiga lühike periood, et britid Euroopa Liidust edukalt lahkuda võiks.

Hetkel kuum