Mait Kraun • 25. september 2016 kell 12:30

Barroso: Goldman Sachs ei ole "narkokartell"

Illegaalsed narkootikumid.  Foto: EPA

Endine Euroopa Komisjoni president Jose Barroso ütles, et Goldman Sachsis töötamine on täiesti normaalne ning finantskriisi ajal investeerimispanga poolt tehtud vead ei ole temaga seotud, vahendab Bloomberg.

„Mind ei saa nende asjade eest vastutusele võtta, mida pank minevikus teinud on,“ ütles Barroso reedel reporteritele. „Tegemist ei ole narkokartelliga. Ma töötan täiesti legaalses ettevõttes.“

Goldman Sachs palkas Barroso 8. juulil. Samal päeval saadetud pressiteates avaldas Goldman, et portugallane asub tööle ka investeerimispanga rahvusvahelise üksuse juhatuse liikmena, kellel ei ole juhatuse liikme kohustusi (non-executive chairman). Seal tegeleb Barroso seega peamiselt nõustamisega.

Euroopa juhtidele Barroso käitumine ei meeldinud. Prantsusmaa president Francois Hollande ütles, et USA investeerimispangaga liitumine on „moraalselt vastuvõetamatu“. Hollande’i sõnul oli Goldman üks finantskriisi põhjustajatest ning pank aitas varjata ka Kreeka riigivõlgasid. Goldman on selliseid väiteid eitanud.

Euroopa ombudsman Emily O’Reilly seadis kahtluse alla, kas Barroso otsus Goldman Sachsiga liituda on eetiline, sest Euroopa Komisjoni presidendi töö lõpetas ta vähem kui kaks aastat tagasi. Seepeale alustas Euroopa Komisjon ka uurimist, mille käigus püütakse välja selgitada, kas eetiliselt oli samm õigustatud või mitte. Barroso juhtis Euroopa Komisjoni 10 aastat kuni 2014. aastani.

„Ma nõustusin selle pangaga liituma, sest nad andsid mulle garantii, et edaspidi muudetakse pank veelgi läbipaistvamaks ning vastutustundlikumaks,“ ütles Barroso.

Hetkel kuum