Äripäev • 16. november 2016 kell 7:30

Trasberg: Reformierakond kasutas Eesti Panka oma huvides

Viktor Trasberg  Foto: Väinu Rozental, Äripäev

Tartu ülikooli dotsent ja endine Keskerakonna riigikogu fraktsiooni nõunik Viktor Trasbergi hinnangul ületas Eesti Pank oma volitusi ning selle usaldusväärsus ja sõltumatus on kannatada saanud.

Oma Vikerraadio kommentaaris toob Trasberg välja, kuidas Eesti Pank osales ühe partei (Reformierakonna) ja ettevõtjate lobigrupi töös ning aitas nende seisukohti kujundada, mis on tema hinnangul lubamatu. Trasberg peab silmas Taavi Rõivase kokku kutsutud ja Erkki Raasukese juhitud töögruppi, mis käis peaministri lahkumise eel välja 80 ettepanekut Eesti majanduse elavdamiseks.

„On loomupärane, et ettevõtjate lobitegevuse eesmärk on küsida riigi käest rohkem odavaid välistöötajaid ja maksude alandamist. Aga kuna tegemist on ühe erakonna kokku kutsutud töörühmaga, tekib küsimus, mida tegi selles seltskonnas Eesti Pank,“ rääkis Trasberg.

„Seadusest tulenevalt on Eesti Pank sõltumatu nii valitsusasutustest kui ka äriühingutest. Eesti Pank ei kooskõlasta oma seisukohti ei poliitikute ega ärimeestega; selle seisukohad peavad olema selgelt eristatavad ning Eesti Panga reputatsiooni ei saa kasutada kitsastes, ühe poliitilise erakonna huvides,“ ütles Trasberg ja lisas, et antud juhul on see kõik juhtunud.

„Eesti Panga osalemine töörühmas tähendab, et kõik raportisse kirjapandu on ka Eesti Panga ametlik seisukoht, kuigi tegelikult võib teksti taga olla hoopis partei või kitsas äriettevõtte huvi. Vaikimisi peab Eesti Pank olema nõus ka nende seisukohtadega, milles ta põhimõtteliselt ei saa olla asjatundja.“

Loe rohkem ERR uudisteportaalis.

Hetkel kuum