Raasuke vahetab panka

LHV Groupi juht Erkki Raasuke lahkub ametist 5. detsembril.  Foto: Andras Kralla
Äripäev • 24. november 2016
Jaga lugu:

Eile toimunud LHV Groupi nõukogu koosolekul esitas grupi senine juhataja Erkki Raasuke nõukogule oma lahkumissoovi.

Samal ajal teatas Nordea, et Erkki Raasuke saab Nordea ja DNB ühendpanga juhatuse esimeheks.

Erkki Raasuke ütles, et tal on väga hea meel võtta vastu tulevase ühise panga tegevjuhi roll. "Minu silmis ei ole tegu lihtsalt liitumisega, vaid uue, täpsemini fokuseeritud ja kiiremini areneva panga tekkega. Ootan juba kohtumist kõigi töötajatega ja võimalust alustada tööd selle nimel, et luua selge kohaliku fookusega pank, mis toob meid klientidele veelgi lähemale,“ teatas Raasuke.

Loodava panga nõukogu esimeheks saab Nils Melngailis, kes on praegu Londoni investeerimisfirma Centerbridge Partners töökorralduse eest vastutav juhtkonna liige. Enne Centerbridge'iga liitumist töötas Melngailis neli aastat äriteenuste firma Alvarez & Marsal finantsteenuste valdkonna kaasjuhina. Enne Londonisse kolimist juhtis Melngailis Lätis kaks aastat Parex panga äritegevuste ülekandmist Citadele pangale, probleemvarade haldaja Reverta ümberkujundamisprotsessi ning oli neli aastat Lattelekomi tegevjuht ja juhatuse esimees. Ta on töötanud ka IBMis ja PriceWaterhouseCoopersis. 

Erkki Raasuke asub esialgu ühendpanga valdusettevõtte tegevjuhi ja juhatuse esimehe ülesandeid täitma hiljemalt jaanuaris 2017. Nils Melngailis asub nõukogu esimehe kohale ühendpanga valdusettevõttes. Raasuke ja Melngailis juhivad kuni tehingu toimumiseni loodava ühendpanga üleminekuprotsesse. Tehingu toimumise järel võtavad Raasuke ja Melngailis oma kohustused üle ühendpangas vastavalt tegevjuhi ja nõukogu esimehena.

Tehing sõltub regulaatorite heakskiidust ja tingimustest ning plaanitakse lõpuni viia 2017. aasta II kvartalis. Kuni kõikide vajalike kinnituste saamiseni tegutsevad mõlemad pangad eraldi.

LHV uus juht tuleb panga seest

LHV Grupi nõukogu plaanib Raasukese lahkumisavalduse rahuldada 5. detsembril ja valida samast kuupäevast grupi uueks juhatajaks Madis Toomsalu, teatas LHV börsile.

Toomsalu on töötanud LHVs alates 2007. aastast ning on praegu LHV Panga krediidijuht ja krediidikomitee esimees.

LHV Groupi nõukogu esimehe Rain Lõhmuse sõnul saab LHV Group juhi, kellel on olnud suur panus LHV ülesehitamisse. "Panga jaoks on kõige olulisem valdkond krediidivaldkond. Madis on teinud suurepärast tööd selle juhtimisel. LHV krediidikahjud on olnud panga kohta pea olematud ehk jäänud Madise juhtimisel vaid paarisaja tuhande euro juurde," ütles Lõhmus. "Madis tunneb LHVd ja meie ettevõtte kultuuri peensusteni. Ta on näidanud ennast võimeka juhina ning täitnud väga olulist rolli LHV ülesehitamisel ja meie näo kujundamisel," lisas Lõhmus.

Madis Toomsalu sõnul seisavad LHV ees suured väljakutsed, aga ka suured võimalused. "Pidevalt täienevate regulatsioonide, negatiivsete intressimäärade, poliitiliste otsuste ja konkurentsiga turul ei tule mitte ainult toime tulla, vaid need tuleb pöörata kliendi rahuoluks, hoiustajate turvatundeks, sobivateks laenutoodeteks ning ettevõtte väärtuse kasvuks," ütles Toomsalu.

Toomsalu alustas 2007. aastal LHVs aktsiaanalüütikuna. Pärast pangalitsentsi saamist 2009. aastal asus Toomsalu tööle krediidianalüütikuna ja 2011. aastal sai temast krediidianalüüsi osakonna juht. 2012. aastal sai Toomsalust panga krediidijuht ja krediidikomitee liige ning 2014. aastast krediidikomitee esimees. Toomsalu on omandanud 2009. aastal Tallinna Tehnikaülikoolis bakalaureusekraadi ärikorralduse erialal ja 2011. aastal magistrikraadi avaliku sektori rahanduse erialal.

Erkki Raasuke asus LHV Groupi juhatajana tööle 2013. aasta septembris. Raasukese juhtimisel sai LHV Groupist börsiettevõte, kui eelmisel aastal noteeriti allutatud võlakirjad ja sel aastal tehti esmane avalik aktsiaemissioon.

"LHV on hästi toimiv ettevõte, millel on hea hoog sees ja mis muidu aeglasel turul näitab head kasvu. Minu roll on olnud ettevõtte arengu toetamine ning ma ei ole tegutsenud eesliinil. LHV-l on tugev meeskond, millel on suurepärane võimekus otsustatud asju plaanipäraselt ellu viia. Meie ühine suur ettevõtmine 2016. aastal oli LHV aktsiate noteerimine börsil ja investorite baasi oluline laiendamine. Saime sellega päris hästi hakkama. Leian, et nüüd on mul aeg Balti panganduses toimuvatest ümberkorraldustest osa saada uues, operatiivsemas rollis," kommenteeris Erkki Raasuke.

 

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum