Äripäev • 27 veebruar 2017

Tuulepargi vaidlus takistab Eesti Energia börsileminekut

Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter.  Foto: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix

Eesti Energia töötab Enefit Taastuvenergia IPO ehk vähemusosaluse börsileviimise nimel ning ettevõtte juhatuse esimehe Hando Sutteri sõnul peaks IPO detailid saama selgeks teise kvartali lõpuks, vahendasid ERRi uudised.

Muu hulgas peab selleks ajaks selguma, kas börsile minnakse koos Tootsi tuuleparkidega või ilma, kui vaidlused tuulepargi üle jätkuvad. "Meil on kaasatud strateegiline nõustaja ja juriidiline nõustaja ja moodustatud meeskond, kes teeb sellega igapäevaselt tööd. Teise kvartali jooksul raporteerime siis sellest," selgitas Sutter ERRi uudisteportaalile.

Sutteri sõnul oleks ilma Tootsita IPO palju lahjem. „Kui see projekt on täna vaidlustes, siis me isegi sinna seda praegu ei integreeri, sest tulevastes aktsionärides tekitaks see väga palju segadust, kas ta siis on või ei ole ja meil oleks väga raske seda hinnastada," põhjendas Sutter, avaldades kahetsust, et Tootsi projektiga investorite poolt vaadates seis segane on. "Meepoti kaitsjate näol on tegemist siin kõva vastasseisuga, aga eks me peame hakkama saama."

Tootsi projekt ja selle takerdumine

Eesti Energia rajab ammendunud Tootsi suursoo turbamaardlasse tuuleparki 4150 hektarile. Kokku rajatakse 46 tuulikut, tuulepargi võimsus on ca 138 MW.

Baltikumi seni suurima tuulepargi võimsus kataks Pärnumaa suuruse piirkonna eletrienergia vajaduse. Tootsi tuulepark asub 25 km rannikust, inimasustusest eemal.

Rajamisega koos käib eri huvigruppide debatt, kes ei nõustu tuulepargi rajamisega.

Tuuleparki kavatsetakse rajada aastatel 2017-2019. Keskkonnauuringutega alustati 2011. aastast.

Hetkel kuum