Äripäev • 6. märts 2017 kell 6:23

Küsitlus: haigena käiakse tööl, et töö ei jääks tegemata

Haigena tööl käiv inimene seab ohtu enda ja kolleegide tervise.  Foto: PantherMedia/Scanpix

CV Keskus.ee värskes küsitluses tunnistas 92,5% vastanuist, et on haigena tööl käinud – enamasti on põhjused materiaalsed, kuid kümnendik küsitletuist leiab ka, et haigena koju jäädes jääks töö lihtsalt tegemata.

Tänavu veebruaris korraldatud uuringus osales 1015 töövõtjat üle Eesti. Eelmisel korral, 2015. aastal oli küsitletuid 1201.

„Haigena tööl käivate töötajate arv ei ole võrreldes kahe aasta taguse küsitluse tulemustega suuresti muutunud – korduvalt haigena tööl käivate inimeste arv on hoopiski veidi kasvanud,“ ütles CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt. „Olukord on veidi hirmutav, kuna paranemismärke pole näha ka vaatamata 2017. aastast kehtima hakanud seadusemuudatusele, mis võimaldab tööandjatel hüvitada soodustingimustel haiguspäevi juba alates teisest päevast – kõigest 7,5% küsitletuist väitis, et ei ole kordagi haigena tööl käinud.“

Auväärti sõnul käivad haigena tööl kõige rohkem finantsvaldkonna töötajad, kes tunnistasid, et ei tee seda majanduslikel põhjustel – paljud neist leidsid, et teisiti jääks nende töö lihtsalt tegemata. Sama väitsid finantssektori töötajate kõrval sagedamini ka infotehnoloogia- ja toitlustusvaldkonna töötajad.

Väga tihti käivad haigena tööl ka assisteerimis-, mehaanika ja tehnika, ehituse ja kinnisvara, klienditeeninduse- ja müügisektori töötajad – rohkem kui 90% nende valdkondade esindajatest on haigena tööl käinud.

Kõige vähem käivad tõbisena tööl IT-sektori töötajad, kuid see võib Auväärti hinnangul tuleneda võimalusest teha tööd kodukontoris.

Hetkel kuum