Äripäev • 7. märts 2017 kell 14:05

Eesti ja Soome hakkavad koos X-teed arendama

Ettevõtlusminister Urve Palo ning Soome väliskaubandus- ja arenguminister Kai Mykkänen allkirjastavad X-tee lepingu.  Foto: majandus- ja kommunikatsiooniministeerium

Täna allkirjastasid ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo ning ning Soome väliskaubandus- ja arenguminister Kai Mykkänen Eesti-Soome koostöölepingu, mille alusel moodustatakse ühine mittetulundusühing X-tee arendamiseks, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Asutatava MTÜ nimeks on Nordic Institute for Interoperability Solutions ehk Põhjamaade Koosvõimelahenduste Instituut ning see hakkab paiknema Eestis, seisis ministeeriumi pressiteates.

Palo sõnul võimaldab ühine X-tee kiiremat andmevahetust kahe riigi vahel ning seeläbi lihtsustab ka ettevõtjate äritegevust kummalgi pool lahte. "Mul on väga hea meel, et selline algatus on saanud teoks just meie regioonis. Koostöös Soomega on meil võimalik panna alus digitaalsele ühisturule Euroopa Liidus,"  ütles ta.

Soome kohalike omavalitsuste ja riigireformide ministri Anu Vehviläineni sõnul tähendab ühise mittetulundusühingu moodustamine veel tihedamat koostööd Soome ja Eesti vahel. "Instituut võimaldab piiriülest koostööd mitmete riikide vahel üheaegselt. Seni on olnud riigipiire ületavad e-tegevused võimalikud ainult kahepoolsete kokkulepetena."

Eesti ja Soome riiklike infosüsteemide tehniline ühendamine X-tee kaudu toimub selle aasta kevadel. X-tee arendamist rahastavad ühise MTÜ kaudu Eesti ja Soome riik võrdselt liikmemaksu kaudu. 2017. aasta riigieelarves on MTÜ jaoks kavandatud vahendeid 1 157 625 eurot.

 

Hetkel kuum