Sirje Rank • 11. juuni 2017 kell 7:20

Macron valmistub „hüpermandaadiks“

Emmanuel Macron  Foto: EPA

Prantsusmaal algasid täna parlamendivalimised, mille kahe vooru tulemused otsustavad, kui palju voli saab president Emmanuel Macron oma kavandatud reformide ellu viimiseks.

Kui läheb nii, nagu osutasid valimiste eel korraldatud arvamusküsitlused, on Macroni loodud uuel liikumisel La Republique En Marche (REM) lootust 577-kohalises Rahvusassamblees enamus saada, vahendas agentuur Bloomberg. See võimaldaks presidendil edasi minna oma planitud tööturu ja maksureformidega.

Maikuus Prantsusmaa presidendiks valitud Emmanuel Macroni (39) uus tsentristik liikumine võttis Prantsusmaa traditsiooniliste parteide hääli ära nii paremalt kui ka vasakult. Kuu aega ametis olnuna on ta Sotsialistide ja Vabariiklaste parteid edasi nõrgestanud, võttes valitsusse juhtpoliitikuid mõlemast parteist.

„Macron valmistub hüpermandaadiks väga tugeva keskvõimuga,“ kommenteeris Bloombergile Sciences Po instituudi politoloogia professor Dominique Reynie. „Tal on partei, mis ta lõi ja mida ta täielikult kontrollib. Ja opositsiooniparteid, mis on killustumas.“

Prantsusmaa parlamendivalimised toimuvad kahes voorus. Kui keegi ei saa üle 50% häältest, läheb iga kandidaat, kes saab enam kui 12,5% häältest, edasi valimiste teise vooru, mis toimub 18. juunil.

Arvamusuuringute järgi prognoositakse, et kahe vooru järel saab REM 397-427 kohta parlamendis, kus enamuse tagaks juba 289 piiri ületamine.

Hetkel kuum